Най-дългогодишният министър на външните работи на Тайван, откакто островът стана демократична държава, планира да освободи поста си през следващите месеци. С това ще сложи край на своя богат на събития мандат, по време на който спомогна за сближаването на Тайпе с Вашингтон, демонстрирайки в същото време неподчинение към Пекин.

Джоузеф Ву заяви, че ще се оттегли от поста външен министър след президентските избори в Тайван през януари, независимо дали партията му ще спечели или не. Анализ на The Wall Street Journal посочва, че решението му да се оттегли ще лиши Тайпе от опитен човек начело на външното му министерство в несигурен момент във връзките между САЩ и Китай.

"Работя на този пост от почти шест години, а това е много дълго време", казва Ву в интервю за WSJ, описвайки поста си като "вероятно най-трудната работа на външен министър в света".

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин

Ву служи като глобален говорител на Тайван в един от най-бурните периоди за острова, като помага на президента Цай Инг-уен да затегне връзките със САЩ пред лицето на засилващия се китайски натиск.

Комунистическото правителство на Китай, което никога не е управлявало Тайван, но претендира, че той е част от неговата територия, се опитва да маргинализира острова, като убеждава дипломатическите си партньори да не признават правителството му и като изключва Тайпе от международни органи като Световната здравна организация.

По време на мандата на Ву броят на страните, които признават Тайван по дипломатически път, се сви от 20 на 13. Поддържането на тези останали връзки е важно, но Тайван трябва да намери и нови приятели поради несигурния си дипломатически статут, посочва той.

Още през първата му година като външен министър Тайван губи трима дипломатически съюзници, а през следващата година - двама.

Производителите на чипове в Тайван обвързват AI с възобновяемата енергияБизнесът в страната налага все по-голям натиск за постигането на целта за въглеродна неутралност до 2050

Липсата на дипломатически отношения с повечето държави налага тайванските дипломати да вършат работата си чрез неофициални пунктове, използвайки внимателно формулиран език. Това също така може да превърне срещи, които в друг контекст биха протекли нормално, в огнища на напрежение.

През август 2022 г. Ву разстила червения килим за тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси - най-високопоставеното длъжностно лице от САЩ, стъпило на тайванска земя от четвърт век насам. Китай отговори на това с военна демонстрация, като обкръжи Тайван с ракетен огън, изпрати и изтребители и военни кораби.

Косвени жертви: Кой ще бъде засегнат най-много от конфликт Китай-Тайван? Сред най-засегнатите са Австралия, Малайзия, Тайланд и Виетнам, но не те са лидери в класацията

Разговаряйки с WSJ, Ву с гордост споделя, че е дал повече от 300 интервюта за чуждестранни медии.

"Международната общност обръща повече внимание на Тайван от всякога", каза той. "Така че това е нещо, с което се гордея."

През следващия месец в Тайван, който е централна точка на напрежение в отношенията между САЩ и Китай, ще се проведат президентски избори. Водещият кандидат, вицепрезидентът Лай Чинг-те от управляващата Демократична прогресивна партия, си навлече силни критики от страна на Пекин, който вижда в него привърженик на тайванската независимост. Двамата опозиционни кандидати обещават повече диалог с Китай.

При управлението на Цай Тайван засили връзките си с Вашингтон за сметка на Пекин. Лай, който изпитва дълбоко недоверие към китайското правителство, обеща да запази статуквото и да следва политиката на предшественика си.