Две седмици след като руските танкове нахлуха в Украйна, руският олигарх Роман Абрамович каза, че ще продаде своя футболен клуб Челси и ще дари приходите от милиарди долари на жертвите на войната в Украйна.

По онова време това изглеждаше елегантно решение за милиардер, когото Западът наблюдава внимателно заради връзките му с руския президент Владимир Путин.

Над година и половина по-късно обаче дарението от 3 милиарда долара стои замразено в банкова сметка в Обединеното кралство на фона на дългогодишен спор с британското правителство за това как трябва да се изразходва огромната сума, пише The Wall Street Journal.

Абрамович иска парите да бъдат дарени отчасти на Украйна, но и за добри каузи по света, включително Африка, казват британски служители и хора, близки до него, посочва изданието. Правителството на Обединеното кралство, което трябва да даде лиценз, за да позволи замразените средства да бъдат прехвърлени към фондация, казва, че те трябва да бъдат дадени единствено на Украйна, която е изправена пред нарастващи трудности, докато войната продължава.

Експерти по санкциите казват, че даряването на замразени средства предизвиква множество потенциални опасения, сред които Абрамович да използва парите, за да изчисти репутацията си, парите да се окажат в ръцете на съюзници на Кремъл или на места, които нямат нищо общо с Украйна.

Докато безизходицата продължава, фондацията, която трябва да получи средствата, е привлякла борд от големи имена от света на политиката и финансите и е начертала големи планове за финансиране с милиони долари на проекти, вариращи от образование в Африка до производство на зърно в Украйна. Тази фондация обаче още не съществува законно, няма и име. Човекът, на когото се плаща да я създаде, бившият директор на Unicef в Обединеното кралство Майк Пенроуз, я нарича условно „Фондацията за жертвите на конфликти“.

Роман Абрамович официално се раздели с ЧелсиСтойността на сделката, която се движеше от три месеца насам, е 5.38 милиарда евро, което прави Челси най-скъпо продадения спортен клуб

Засядането на 3 милиарда долара в банкова сметка на Barclays е прозрение за сложността на глобалните санкции и балансиращия акт, който Абрамович играе след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, коментира WSJ. Той се опита да се позиционира като медиатор между Русия и Запада, който може да посредничи при сделки със зърно, размяна на затворници и в крайна сметка при потенциално мирно споразумение.

Абрамович направи състояние в петролната индустрия отчасти благодарение на покровителството на Кремъл през 90-те години и има близки отношения с Путин, според британското правителство. Официални лица казват, че той се надява един ден да възстанови репутацията си на Запад, когато войната приключи, като същевременно продължи да бъде полезен на Путин. Досега това частично работи - САЩ например се въздържаха да го санкционират, припомня WSJ.

Въпросът къде отиват милиардите от Челси подчертава позицията, в която Абрамович се намира, коментира Том Кийтинг, директор на Центъра за финансови престъпления и изследвания на сигурността към Royal United Services Institute, мозъчен тръст в Лондон.

Ако помощ от 3 милиарда долара бъде изпратена само на Украйна, „това може да не се приеме добре от Кремъл“, казва той. Междувременно британското правителство се притеснява от ситуация, в която даде зелена светлина за освобождаването на средствата, а те след това се озовават в джоба на съюзник на Кремъл в отдалечена страна, добавя експертът.

Пенроуз, който се надява един ден да оглави фондацията, оспорва това - според него големите хуманитарни фондации трябва да имат гъвкавост, за да влагат пари не само в отделна конфликтна зона, но и в съседни страни, помагайки на бежанците, например. Той твърди, че фондацията ще бъде независима от Абрамович и че голяма част от тези 3 милиарда долара ще отидат за Украйна.

Руски олигарси начело с Абрамович съдят ЕС заради санкциитеМерките на ЕС включват забрани за пътуване, както и замразяване на активите им в ЕС, като това излага техните суперяхти, имения и други имоти в ЕС на риск от конфискация

Британските правителствени служители твърдят, че са въвели санкции срещу Русия в отговор на вредата, която нанася на Украйна, така че парите трябва да се насочат единствено към Украйна. „Искаме тези пари да стигнат до Украйна възможно най-бързо и оставаме отворени за всяко споразумение, което е в съответствие с тези условия“, казва говорител на външното министерство, цитиран от WSJ.

Благотворителните организации настояват за размразяване на средствата, които биха представлявали над 6 пъти повече от хуманитарната помощ, която британското правителство е обещало досега на разкъсаната от война страна. „Тези средства имат потенциала да променят ситуацията за жертвите и оцелелите“, казва Рупърт Скилбек, адвокат и директор на Redress, благотворителна организация, която представлява жертвите на нарушения на човешките права. Около 17,6 милиона души в Украйна, около половината от населението, се нуждаят от хуманитарна помощ, според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Луксозна яхта на руски олигарх акостира в БодрумНетната й стойност се оценява на 8 милиарда долара

Абрамович, чието нетно състояние преди войната се оценяваше на 15 милиарда долара, инвестира 20 години и над 1 милиард долара собствени пари, за да превърне базирания в Лондон Челси в един от най-силните футболни отбори.

Още преди руските танкове да влязат в Украйна през февруари 2022 г., Абрамович и неговите съветници предприеха бързи действия, за да го предпазят от глобалните санкции, като прехвърлиха голяма част от богатството му на имената на децата му и изведоха флотилията си от яхти извън територии, където се прилагат западни санкции, според документи и хора, запознати с въпроса, посочва още WSJ.

Чувствителен въпрос беше какво да се прави с Челси, който не можеше да бъде продаден толкова бързо и щеше да фалира, ако собственикът му бъде санкциониран и активите му замразени, оставяйки отбора неспособен да плаща заплати или да инвестира в нови играчи.

В началото на март миналата година шефовете на Челси намериха решение: да обявят продажбата на клуба и да заложат приходите за хуманитарни цели. Те се доверяват на ветерана в благотворителността Майк Пенроуз, който преди това е работил с футболния клуб, за да разберат как да структурират фондация.

Пенроуз помага за изработването на внимателно формулирано изявление от името на Абрамович, в което се казва, че парите ще бъдат похарчени „за жертвите на конфликта в Украйна и последиците от него“. Някои британски служители се противопоставят на формулировката, която предполага, че парите могат да бъдат раздадени не само на украински жертви на инвазията на Москва, но и на пострадали руснаци.

Седмица по-късно Обединеното кралство официално санкционира олигарха, като му забранява да пътува до Обединеното кралство или да има достъп до финансовата система там. Продажбата на Челси е ускорена.

Къде преместиха яхтите си руските олигарси?Много руски милиардери се отправят към Турция, за да избягат от западните санкции, наложени на Русия заради инвазията в Украйна

В началото на май 2022 г. група, ръководена от частния собственик на Лос Анджелис Доджърс Тод Бойли, постигна сделка за придобиване на Челси за 5,2 милиарда долара - рекордна сума за спортен отбор по това време, от които 3 милиарда долара ще отидат за благотворителност, а останалите реинвестирани в отбора.

По-късно същия месец правителството на Обединеното кралство подписа споразумение с Абрамович, което позволи на базирана в страната компания, контролирана от него, да получи приходите от продажбата, при условие, че те бъдат използвани за подпомагане на жертвите на конфликта, според Пенроуз и хора, запознати с документа. Това предполага, че средствата могат да се използват в Украйна и други страни, стига да помагат на жертвите.

Преди продажбата да приключи се появява спънка: Абрамович има и португалско гражданство и е санкциониран в Европейския съюз. Продажбата трябва да бъде благословена от португалското правителство и Европейската комисия.

Португалия подписа при условие, че хуманитарните средства се изразходват само в самата Украйна. Това „трябва да се спазва и не може да се променя със задна дата“, каза в изявление говорител на Европейската комисия. Представители на правителството на Обединеното кралство заявяват, че всички страни са били запознати с условията на продажбата по това време.

Брюксел и опитите за единен фронт срещу олигарсите на ПутинЗлото на Москва се влива в британския пазар на имоти, в частните училища, във футболните клубове. Проби дори и в политиката

Пенроуз казва, че няма смисъл за благотворителна организация с такъв размер да се съгласи да харчи пари само в Украйна. „Веднага щом украинска жертва на война пресече границата с друга държава, ще трябва да прекратим всякаква помощ. Бихме се затруднили да ги похарчим в Украйна само за хуманитарни дейности“, посочва той.

ЕС не е съгласен. „Има повече от достатъчно място парите да бъдат изразходвани в съответствие със законодателството за санкции“, се казва в изявление на Европейската комисия. ООН заяви, че не достигат $1,49 млрд. в планираната за тази година програма за хуманитарна помощ от $3,95 млрд. за Украйна

Пенроуз твърди, че е предложил на правителството на Обединеното кралство статут на наблюдател в борда на фондацията и право на вето върху всеки паричен трансфер. Той казва, че ако някакви пари бъдат прехвърлени в Русия или Беларус, това ще наруши законите за санкциите и „могат да ме вкарат в затвора“.

Ветеранът в благотворителността посочва още, че фондацията е независима и че той „не обича“ Русия, след като е бил отвлечен за няколко седмици през 1996 г., докато извършва хуманитарна дейност в Чечня. Той казва, че се е срещал с Абрамович само два пъти, за да подпише различни документи.

Няма изискване фондацията да носи името на олигарха или той да получи признание за участието си в дарението.