Равнището на безработицата в еврозоната е спаднало до 6,4% през ноември спрямо 6,5% за предходния месец и 6,7% през предходната година, сочат последните данни на Евростат.

Равнището на безработица в целия ЕС е 5,9% през ноември, което също е спад от 6% през октомври и от 6,1% през ноември 2022 г.

Според изчисленията на Евростат през ноември 2023 г. почти 13 млн. души в ЕС, от които около 11 млн. в еврозоната, са били безработни.

Коефициентът на безработица сред младежите (под 25 години) е 14,5% както в ЕС, така и в еврозоната, което е спад спрямо 14,8% през предходния месец и приблизително същото ниво през ноември 2022 г. (и в двата региона).

Психичното здраве на работещите в Европа се влошаваНово проучване установява, че психичното здраве на гражданите в шест европейски държави е все по-застрашено
Разглеждано по пол, равнището на безработица при жените в еврозоната е 6,8%, което е спад спрямо 6,9% през октомври 2023 г. При мъжете равнището на безработица беше 6,1%, което е спад от 6,2% през предходния месец, отбелязва Euronews. Подобни новини идват и от съседната на еврозоната Швейцария, където годишното ниво на безработица е спаднало до 2% миналата година, което е най-ниското от 2001 г. насам, според публикуваните dnes данни на Държавния секретариат по икономическите въпроси. През 2022 г. равнището е било с 0,2 процентни пункта по-високо (2,2%). Поради по-слабото икономическо положение през миналата година безработицата през 2023 г. спадаше само до пролетта, когато леко се повиши от исторически ниското си равнище.

Защо Италия е рай за вкусна храна, но ад за професионални готвачиИталианската кухня е известна в цял свят, но много талантливи млади готвачи остават разочаровани от ниското заплащане, липса на трудови права и неясни перспективи
Италия също следва низходящата тенденция, наблюдавана в цяла Европа. Последните данни на Италианския национален статистически институт показват, че през ноември 2023 г. равнището на безработица е спаднало до 7,5%, което е с 0,2 процентни пункта по-малко от октомври (7,7%).

Коефициентът на младежка безработица е спаднал до 21%, в сравнение с 23,5% през предходния месец.