Някои го правят, за да се успокоят, на други им помага да мислят. При трети е просто навик.

Каквато и да е причината, има хора, които адски се дразнят от това. Става дума за пукането на пръсти, навик, който може да е досаден за околните, но за „пукащия“ да е съвсем в реда на нещата.

За изпукването се носят легенди. Някои са чували, че така могат да отслабят ставите си, други, че има опасност да си причинят артрит. Но това не е вярно, пише The Guardian. Всъщност за пукането на стави, независимо дали са на пръстите, има не един и два мита.

И така – защо пукаме?

В човешките стави има синовиална течност (затворена в т.нар. синовиална мембрана). Нейната роля, най-общо казано, е да „смазва“ подвижните части на тялото.

Синовиалната течност е гъста и съдържа азот и въглероден диоксид. Те образуват мехурчета, които „пукат“ при натиск по определен начин или при смяна на позицията на ставата – например разгъване на ръката. Звукът идва именно от тези мехурчета, които се местят и по този начин спада напрежението в ставата. Връщането им в синовиалната течност отнема около 20-30 минути. Ето защо не може да изпукате една и съща става два пъти в рамките на секунди.

Досега науката е по-скоро единодушна, че пукането на стави не вреди. Едно от проучванията е на лекар от Калифорния, пукал пръстите си и снимал ръката си на рентген в продължение на 15 години, за да търси изменения, но така и не открива такива. Друго проучване с 300 участници се опитва безуспешно да намери връзка между пукането и артрита.

Артритът представлява хронично възпаление на ставите, за което няма лечение. Той се дели на няколко вида като най-често срещаният е остеоартритът и обикновено се свързва с „износването“ на една определена става – например коленна. Другият широко разпространен вид е ревматоидният артрит, който обаче е автоимунно заболяване. Той се среща и в по-млада възраст и засяга цялото тяло, появява се болка в ставите, може да се стигне дори до инвалидност при по-тежките му форми.

Ето още някои митове, свързани със ставите:

Артритът не може да бъде предотвратен

Не е вярно. Истина е, че веднъж появил се, артритът е нелечим, но има рискови фактори, които спомагат за заболяването. Ключово за ревматоидния артрит например е пушенето. Тоест отказът от цигари значително намалява риска.

Ставните болки през менопаузата са неизбежни

Естрогенът е един от хормоните, важни за поддържането на хрущялите и останалите тъкани на ставите. Което означава, че с намаляването на нивата на естроген в женския организъм през менопаузата е твърде вероятно да се появят болки.

За този проблем има хормонозаместваща терапия, чрез която нивата на естроген се поддържат към обичайните. Друг начин за облекчаване на болките в ставите са упражненията. Идеята е тук да се укрепят мускулите, за да спадне напрежението в ставите.

Колагенът помага на ставите

Колагенът е един от главните компоненти на съединителните тъкани като кожа, мускули, сухожилия и хрущяли. С напредване на възрастта нивата му намаляват, което води до загуба на еластичност и здравина. Затова е логично да се вземат допълнителни количества от това вещество с цел намаленото естествено производство да бъде компенсирано.

Липсват обаче категорични научни доказателства за резултати от такава терапия. Има проучвания в тази насока, но в повечето случаи те са финансирани от компании, продаващи колаген и има съмнения за тяхната обективност.

Добавките не помагат

При идеалния вариант организмът би следвало да може да си добавя всичко нужно, за да функционира нормално. В някои случаи обаче това не е възможно и затова се търси външен източник.

Един от най-важните за ставите витамин е D. Той се добавя от излагане на слънчева светлина. В някои части на света обаче тя липсва за дълги периоди от годината и нужните количества не могат да бъдат добавени само чрез храна. Затова е добре да има допълнителен прием. Смята се, че ниските нива на витамин D са причина за омекване на костите и поява на някои заболявания.

Лошото време влошава артрита

Всички познаваме поне по един човек, който твърди, че със застудяване на времето започват да го болят коленете или кръстът. Има теории, че това може да се дължи на спада на атмосферното налягане. Научни данни в тази насока обаче почти няма. Преди години в САЩ е проведено мащабно проучване, което сравнява данните за посещения при лекар с температурите в същите дни. Връзка между зачестили оплаквания и лошо време не е открита. Напротив, данните сочат, че повече хора ходят на лекар при сухо и топло време.