Много хора знаят какво е усещането да влязат някъде и да забравят защо са отишли там. Или за нищо на света да не могат да си спомнят къде са си сложили телефона, както и как се казва новият им колега?

Но какво прави така, че човек да може да си спомни по-голямата част от третия сезон на любимия си сериал, но по-важни факти и детайли от ежедневието - не. Неврологът Чаран Ранганат, директор на Memory and Plasticity Program и професор по психология и неврология в University of California at Davis, е автор на книгата "Защо помним". Според него това се дължи на комбинация от фактори, които позволяват на хората да запазват част от информацията и да филтрират останалата.

"Забравянето е универсално човешко състояние", казва Ранганат. “Съществува компромис между огромното количество информация, на което сме изложени, и качеството на тази информация и нейната значимост за нас. Подобряването на паметта не означава да се опитваме да се придържаме към всяко малко преживяване. То е по-скоро насочено към това да се улови важното и това, което наистина има значение за самите нас."

В този контекст има редица неща, които можем да направим, за да подобрим паметта си и да запазим по-добре това, което ни е необходимо. Fast Company посочва четири от тях:

Използвайте опита си като филтър

Изследователите установяват, че хората могат да задържат в съзнанието си само около три или четири части от дадена информация едновременно. Един от начините, по които преодоляваме това ограничение, е да "разделяме" информацията, за да я запомним по-лесно. Така например можем да "раздробим" телефонен номер на групи числа, вместо да се опитваме да го запомним целия, или да използваме акроним, за да ни подскаже отделни части от информацията по-късно.

В книгата си Ранганат обяснява, че когато сме експерти в дадена област, сме запомнили много неща и това ни позволява бързо да филтрираме новата информация и да идентифицираме управляеми сегменти, които да "накъсаме" и да запомним по-лесно, вместо да се опитваме да си припомним всичко, което е било разгледано.

"Експертизата ви позволява бързо и ефикасно да намерите точните части", казва той.

Останете фокусирани

За да сте наясно с тези нови частици информация обаче, е необходимо да се съсредоточите. Недостатъците на многозадачната работа са добре документирани. Хората като цяло не са добри в това. И всеки път, когато премествате фокуса си от едно нещо на друго, има "разходи за превключване", казва Ранганат:

"Тази цена означава, че от гледна точка на вниманието изоставаме всеки път, когато превключваме от едно нещо на друго. Сякаш мозъкът ни наваксва".

Експерът посочва разликата между внимание и намерение.

„Вниманието е начинът, по който мозъкът ни определя приоритетите на това, което виждаме, чуваме и за което мислим. Намерението може да се използва за насочване на вниманието ни към нещо конкретно. Отвличането на вниманието - съобщения по електронната поща, прекъсвания и т.н. - може да отклони посоката ви на мислене от това, което възнамерявате да запаметите. Това подкопава паметта ви, тъй като не сте фокусирани върху важното в момента“, казва той. "Постоянно превключваме циферблата на това, което се предполага, че е важно, така че получаваме тези фрагменти под формата на размазани спомени за неща, които ще бъдат изгубени“.

Какъв е неговият съвет?

„Вместо това се фокусирайте върху едно нещо в даден момент, ако искате да го запомните по най-добрия начин“.

Създайте подходяща среда

Вашата среда включва всичко - от физическата ви среда до начина, по който ви уведомяват за съобщения и задачи. Отделянето на време, за да елиминирате "блокиращите паметта фактори", доколкото е възможно, може да ви помогне да запомните по-добре това, което е важно. Това може да включва намиране на начини за ограничаване на разсейващите фактори на работното място, внимателен избор на пристигащите известия и редът като цяло.

Използвайте сетивата си

Сензорната информация също помага за запаметяването, казва Ранганат:

„Фокусирането върху гледките, миризмите, звуците и другата сетивна информация в конкретния момент може да помогне за създаването на трайни спомени. Ако се опитвате да създадете траен спомен, спрете и възприемете цялата сетивна информация, която можете, дори за момент. По-късно, когато трябва да намерите ключовете към въпросното знание, ще си припомните тази сетивна информация, която ще ви върне към момента, в който сте я получили“.

Това може да изглежда невъзможно, когато вършите обикновени неща от ежедневието, но в това е и смисълът - ако хронично забравяте нещо, отделянето на допълнително време може да се окаже решението. А когато се опитвате да си спомните нещо, опитайте се да извлечете цялата сетивна информация за моментът, в който сте го запаметили.

"Начинът да запомните това, което е важно, е споменът да е отличителен и да се откроява, точно както ако имате бюро и навсякъде има само жълти листчета. Когато сложите яркорозова бележка, ще е много по-лесно да я намерите, защото тя се откроява. Сензорната информация може да бъде вашата розова бележка", казва в заключение Ранганат.