Ако някога посетите Коста Рика, несъмнено ще чуете "pura vida" в някакъв момент, независимо дали става въпрос за цветните ръчно изрисувани табели, които се срещат навсякъде или за приветливия персонал, който ви посреща в ресторанта, хотела или магазина.

Тази фраза е толкова дълбоко вкоренена в местната култура, че през ноември 2023 г. беше включена в световния речник на испанския език, съставен от Кралската испанска академия (RAE) в Мадрид, пише BBC.

На английски "pura vida" може да се преведе директно като "чист живот"; докато според определението на RAE може да описва човек като приятен или дружелюбен, или да се отнася до добро здраве. Може също така да изразява съгласие, да описва нещо като добро или да служи за поздрав или сбогуване.

Но тя е много повече от това: за местните жители на Коста Рика тя е споделена идентичност, чувство на оптимизъм и уникално позитивен поглед към живота.

Ще я забележите още на Международното летище "Хуан Сантамария", където огромни екрани приветстват туристите с "Pura vida experience"; на рекламни табла за автомобили под наем, върху тениски, чаши, ключодържатели и дори на лентата, залепена върху багажа.

Лесно ще се запитате дали това не се е превърнало просто в маркетингов инструмент за туристите?

Според Виктор Санчес, професор по лингвистика в Университета на Коста Рика и председател на Костариканската лингвистична асоциация, нещата са по-сложни. Той е един от малкото учени, които са проучвали еволюцията на фразата на местно ниво и е участвал в процеса на включването ѝ в речника на RAE.

"Това е абсолютна част от костариканската идентичност", казва Санчес. Тя се е превърнала и в неразделна част от туристическата "марка" на страната. "Чужденците я забелязват и след това я повтарят, като по този начин засилват начина, по който възприемаме себе си".

Фразата пристига в Коста Рика през 50-те години на миналия век чрез мексикански черно-бял филм, наречен Pura Vida.

Историята започва, когато главният герой, Мелкиадес, е изгонен от града, защото всички са убедени, че носи лош късмет. Вместо да се оплаква обаче, той е усмихнат и благодарен, удостоен с честта, че президентът на града е там, дори, за да го изгони. Мелкиадес казва на кмета, че е "pura vida" – фраза, която той многократно използва във филма, за да описва хора и неща. Тази фраза изразява чувство на благодарност, че дори да си изправен пред трудности, все още си жив и можеш да погледнеш от светлата страна на нещата.

Години по-късно друг мексикански герой използва същата фраза в култовия филм от 1969 г. Easy Rider, който намира отклик сред младата аудитория.

Бавно, но сигурно фразата се разпространява в обществото, пускайки дълбоки корени в местната култура и свързвайки населението в процес, който Санчес нарича "лексикална дифузия". Той вярва, че фразата е "емигрирала" по този начин в Коста Рика и е останала там, защото е добре приета от общество с положително мнение за живота.

Санчес си спомня как колегите му я използват в началото на 70-те години на миналия век в условията на широко разпространено чувство на щастие и оптимизъм.

Войната във Виетнам все още продължава, а военните диктатури са често срещани в Латинска Америка, но в Коста Рика има стабилна икономика и демокрация.

"По онова време съществуваше колективно въображение, че сме мирна страна със социална справедливост, достъп до здравеопазване и като цяло добро качество на живот", спомня си професорът.

Макар че сега Коста Рика може би губи репутацията си на сигурна и мирна страна – през 2023 г. там е регистриран най-големият брой убийства в историята ѝ и е изправена пред неравенство, засилено насилие и влошаване на обществените услуги, някак си pura vida продължава да съществува и най-вече да очарова туристите.

Малката централноамериканска държава с население от едва 5 милиона души посреща 2-3 милиона посетители годишно. Един от тези туристи е Ерика, която посещава Коста Рика от САЩ като дете и се влюбва в начина на живот.

"Когато прекарвахме времето си с нашия екскурзовод, значението на "pura vida" наистина ме завладя. Той винаги беше толкова щастлив и виждаше позитивното нещата", казва тя и обяснява, че той я е научил да гледа по-широко на нещата и на това, което е важно в живота.

Последното ѝ пътуване обаче не е с цел туризъм, а до рехабилитационен център за зависимости заради борбата ѝ с депресията и тревожността.

"В Коста Рика се почувствах като различен човек. Всичко изглежда по-просто и това промени начина ми на мислене. Именно това ме вдъхнови да отида там на лечение, защото исках да науча повече за този възглед за живота", обяснява Ерика.

За някои pura vida е толкова важна, че решават да си я татуират. JP Tattoo Company се намира тиха и спокойна част на столицата Сан Хосе. Паула Март, татуистката, която е съсобственик на студиото заедно със съпруга си, казва, че вече е изгубила бройката на тези татуировки.

"Ние, костариканците, използваме pura vida по най-различни начини, но туристите са наистина привлечени от нея и я правят свой собствен белег завинаги", обяснява тя. "Мисля, че природата и добрата енергия тук наистина оставят следа и те искат да запазят това преживяване като спомен върху кожата си."

Костариканците имат и изключително силна привързаност към природата, а част от философията pura vida включва култивиране на връзката им със Земята. Прекарването на време на открито е важна част от живота, като местните жители често посещават плажове, гори, планини и реки.

Но квинтесенцията на тази толкова популярна фраза може би е, че животът никога не е такъв, какъвто си го представяме или планираме.

Не е съвършен и в това може да има много красота.

Pura vida означава да си щастлив с това, което си в момента и да подхождаш към света с непоколебима нагласа на благодарност. Или както казва проф. Санчес: "Pura vida е начин на живот".