Диамантите са най-твърдият материал на Земята, а откриването им в природата е труден процес.

В продължение на хиляди години хората копаят дълбоко земните недра в търсене на диаманти, създавайки едни от най-големите изкуствени мини в света в Русия и Южна Африка, които се спускат на дълбочина до 625 метра.

Интензивният процес оказва въздействие както върху природата, така и върху хората, а опасните условия на труд и практики увреждат екосистемите.

Но това не е единственият начин за добив на диаманти.

Според Международното дружество за скъпоценни камъни (International Gem Society) първият диамант, отгледан в лаборатория, е произведен през 50-те години на миналия век, а технологията продължава да се развива, позволявайки на лабораториите да отглеждат кристали с качество на скъпоценни камъни на достъпни цени - до 80% по-евтини, без да се налага да се съобразяват с устойчивостта и етичните проблеми на минното дело.

Отглеждането на диаманти по изкуствен начин означава, че можете да пренесете производството на най-неочаквани места – включително в пустинята, пише CNN.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са световен лидер във вноса и износа на диаманти, но нямат диамантени мини.

Затова предприемачът Мохамед Сабег вижда възможност не само да търгува с диаманти, но и да ги отглежда.

През 2022 г. той става съосновател на базираната в Дубай компания 2DOT4 Diamonds – първата, която произвежда, шлифова и полира лабораторно отгледани диаманти в ОАЕ.

"Идеята ни беше да донесем мината до потребителя", казва Сабег. "Вместо диамантите да обикалят по цял свят, те се произвеждат и продават на място."

Процесът на създаване

Името на компанията, 2DOT4, идва от индекса на пречупване на диаманта – скоростта, с която светлината преминава през него, в сравнение с въздуха, който е приблизително 2,4 пъти по-бавен.

За Сабег наличието на име, което е свързано с физическо свойство на скъпоценния камък, е израз на това, че произведените в лаборатория камъни са идентични с тези в природата.

"Единствената разлика е, че ние контролираме налягането, топлината и газовете", обяснява той.

За да отгледате диамант, започвате с такъв, отгледан в лаборатория или добит в мина, обяснява Сабег. Той се нарича "семе" и обикновено е с дебелина от 0,3 до 0,6 милиметра (2DOT4 произвежда свои собствени семена от диаманти, отгледани на място).

Поставено в реактор, семето се излага на въздействието на газове като водород, метан, кислород и аргон. Подложено е на огромно налягане – около две трети от това на Еверест и достига температури от 1000 градуса по Целзий. По този начин въглеродът се отлага бавно върху тънката пластинка. След това е въпрос на време да увеличи обема си.

"Определяте скоростта на растеж с помощта на различни параметри: колкото по-ниска е скоростта, толкова по-добро е качеството", обяснява Сабег.

2DOT4 отглежда диамантите си със средна скорост от около 0,01 милиметра на час. Това означава, че на всеки 24 часа камъкът нараства на дължина, сравнима с дебелината на два листа хартия.

След като порасне до височина от поне 5 милиметра, вече се нарича "блок" и има три възможни изхода. Може да бъде нарязан на още семена, които ще бъдат върнати обратно в реакторите, за да израснат още диаманти.

Или, в зависимост от търсенето, 2DOT4 ще шлифова и полира скъпоценния камък. След това той може да бъде продаден на бижутери и дизайнери или да се превърне в бижута, проектирани в компанията.

Кои са световните лидери

САЩ, Китай и Индия доминират в производството на лабораторно отглеждани диаманти, като на последните две държави се падат над две трети от световното производство, според Пол Зимниски, анализатор и консултант в диамантената индустрия, базиран в САЩ.

Освен в бижутерията, лабораторните диаманти се използват в множество индустрии, особено когато става въпрос за инструменти, които пробиват плътни материали като бетон, мрамор и метали.

Например, Китай има "многогодишно наследство в производството на синтетични диаманти за абразивни индустриални приложения, така че разполага с ноу-хау и инфраструктура, за да бъде основен производител на изкуствени диаманти и за бижута", обяснява Зимниски.

Индия, от друга страна, е дългогодишен лидер в областта на рязането и полирането на диаманти и възприе новата технология, за да навлезе и в производството.

Миналата година страната проведе данъчна реформа в сектора и обеща допълнително финансиране за по-нататъшно разширяване на индустрията за изкуствени диаманти.

Като се има предвид статутът на ОАЕ на водещ център за търговия с диаманти и усилията за диверсификация на производството от петрола, разширяването на производството на лабораторно отгледани диаманти може да бъде важен ход за икономиката на страната, смята Ахмед бин Сулайем, главен изпълнителен директор и изпълнителен председател на Дубайския център за търговия, който проведе първия симпозиум за лабораторно отгледани диаманти.

"С възхода на индустрията за LGD, символизираща пресечната точка на технологиите и търговията, потенциалът, който тя притежава, е монументален и ние се радваме да видим Дубай позициониран като пионерска сила в тази трансформираща се ера", казва той.

"Преди 60 години, ако кажете на някого, че това е синтетичен или лабораторно отгледан диамант, той дори няма да го погледне", допълва експертът.

Но по-младите поколения са по-загрижени за етичните и екологичните въпроси, свързани с добива и са привлечени от достъпността на луксозните стоки, "така че индустрията трябва да се адаптира".

Навлизането в производственото пространство на LGD обаче може да се окаже предизвикателство.

Според Зимниски конкуренцията с Индия и Китай ще бъде трудна, "освен ако нямате някакво огромно предимство, нишов или специализиран бизнес".

Бляскаво бъдеще

Други компании от ОАЕ следват примера на 2DOT4 и започват бизнес с LGD, включително Eviqe Diamonds, част от HRA Group, която само преди няколко месеца откри производствената си база в Дубай.

Междувременно местни марки като Etika и Eayni пускат на пазара своите дизайни, използвайки само лабораторно отгледани скъпоценни камъни.

Целта на DMCC е да насърчи цялото производство да се извършва на място, като начин за добавяне на стойност към крайния продукт и укрепване на местната индустрия.

"Основното послание, което отправяме към индустрията за производство на диаманти, отгледани в лаборатория, е: не си губете времето да продавате: съсредоточете се върху изкуството", казва Бин Сулайем.

За Сабег надеждата е, че 2DOT4 полага основите на бъдещото производство на LGD в страна, която в момента внася повече диаманти, отколкото където и да било другаде по света.

"Начинът, по който гледаме на това, което правим, е да установим стандарт в индустрията", допълва той.