Русия започна да използва мощна въздушна бомба, която унищожи украинската отбрана и промени баланса на фронтовата линия. Тя направи това, като превърна основно оръжие от съветската епоха в плъзгаща се бомба, която може да причини кратер с ширина петнадесет метра.

Бомбата е FAB-1500, по същество 1,5-тонно оръжие, почти половината от което се състои от силно експлозивни материали. Тя се пуска от разстояние около 60-70 километра, извън обсега на голяма част от украинските ПВО, и е още един пример за това как Русия води войната си в Украйна, нанасяйки огромни разрушения, преди да се опита да завземе дадена територия.

Неотдавнашни видеоклипове от бойните линии в Донецка област илюстрираха огромната мощ на тези бомби, които поразяват топлоелектрически централи, фабрики и високи сгради - места, от които украинците координират отбраната си.

FAB-1500 се прицелва чрез система за насочване и разполага с изскачащи крила, които ѝ позволяват да се плъзга към целта си. Джоузеф Тревитик, който пише за разработването на бомбата за TheWarZone, казва пред CNN, че те "предлагат нова и много по-унищожителна възможност за удари от разстояние за много от руските тактически самолети, която също така помага на пилотите да останат по-далеч от вражеската отбрана".

„Преди това ни обстрелваха само с артилерия. Сега руснаците атакуваха града по-агресивно и започнаха да използват средства на военновъздушните сили, особено FAB-1500", разказва пред телевизията войник от 46-та авиомобилна бригада от фронтовия град Краснохоровка в Донецк. "Защо използват FAB-1500? Защото щетите, нанесени от нея, са много сериозни. Ако оцелеете, гарантирано ще имате контузия. Това оказва голям натиск върху морала на войниците. Не всички от нашите момчета могат да го издържат. Те вече са свикнали с FAB-500, но FAB-1500 е ад."

Използването на бомби FAB се превърна в критичен елемент от руската офанзива в Донецка област, особено при сриването със земята на украинската отбрана в и около Авдийвка, която падна през февруари.

Юрий Ихнат, говорител на украинските военновъздушни сили, коментира пред CNN: "В навечерието и по време на битката за Авдийвка в рамките на няколко дни бяха изстреляни стотици въздушни бомби. Само за 48 часа в посока града бяха използвани 250 от тях".

FAB-1500 е най-мощната бомба от семейството на "глухите бомби" от съветската епоха, които в момента се преработват в завод край Москва в евтина, но мощна версия на ракета.

Джъстин Бронк, старши научен сътрудник в Кралския институт на обединените служби в Лондон, казва, че "докато производството на комплектите, които позволяват плъзгането на бомбата, може да се окаже предизвикателство, основният взривен пакет е нещо, с което Русия разполага в огромни количества".

Така че Москва притежава много тежка огнева мощ, която може да приложи към стационарната отбрана, увеличавайки украинските жертви, макар и все още не достатъчно, за да промени из основи фронтовата линия.

"Това не е евтина или бърза трансформация, но все пак е много по-малка инвестиция от милионите долари, които струва една ракета. Това са стотинки в сравнение с една съвременна ракета", казва Ихнат.

Руските военни блогъри започнаха да споменават оръжието през септември миналата година, когато се тестваше неговата точност. Тогава Telegram каналът "Изтребител" отбеляза, че "след много месеци на опити и грешки" за първи път FAB-1500 "точно" е поразил своята "бойна цел".

Сайтът Fighterbomber, който е близък до руските военни и има близо половин милион абонати, твърди, че новоразработеният комплект за приплъзване е увеличил обсега на бомбите. Той също така посочва, че FAB-1500 е с точност до пет метра.

В рамките на няколко седмици както украински, така и руски източници говорят за използването на масивната бомба в Херсон на юг и Харков на север. След това, през януари, руският министър на отбраната Сергей Шойгу е показан да обикаля завода на АО "Корпорация за тактически ракети" - голям производител на оръжие - в Московска област, където разглежда обвиващите крила, разработени за приплъзване на бомбата. Според видеозаписа на министерството компанията заявява, че е разработила "високопрецизен" боеприпас, превръщащ старите свободно падащи бомби в оръжия, които ще се плъзгат до целта си. Директорът на завода с гордост докладва на Шойгу, че производителността се е увеличила с 40%, тъй като е преминал към 24/7 производство.

Бронк отбелязва, че преработените бомби FAB могат да се използват само срещу фиксирани цели, но в размитата настъпателна война в източната част на страната основните украински позиции обикновено са известни на руснаците.

Все пак руските самолети, които изпращат тези бомби, не са неуязвими. Украинските военновъздушни сили твърдят, че в последно време са свалили няколко изтребителя Су-34.

"Тяхната цел е не само да ударят фронтовите ни позиции. Те летят зад нашите защитници, за да ударят командните пунктове в тила, доставките, боеприпасите и т.н.", разкрива още Юрий Ихнат. "Въпреки това бомбардировачите на щурмовата авиация Су-35 и Су-34 не се приближават толкова близо, колкото им се иска. Но ако разполагахме с по-далекобойна противовъздушна отбрана, щяхме да можем да сваляме тези самолети по-далеч от фронтовата ни линия“.

Бронк добавя, че разработването на плъзгащите се бомби е дало на руснаците начин да използват по-ефективно тактическите си въздушни сили (за разлика от бомбардировачите с голям обсег) след ограничената им роля в първата фаза на войната. Той казва, че американският комплекс Patriot е почти единствената отбранителна система, която има обхват, за да противодейства на заплахата, но украинците разполагат с ограничен брой, от една страна, а от друга – изпитват недостиг на боеприпаси за тях заради блокирането на допълнителния пакет от военни помощи за Украйна от Конгреса на САЩ.

А докато помощта се бави, украинските сили на фронтовата линия, особено в Донецк, са изложени на светкавични руски въздушни удари - понякога повече от 100 на ден, свидетелстват от украинския генерален щаб:

„Точно както преди руснаците унищожаваха нашите позиции с интензивна артилерия, сега използват привидно неизчерпаеми запаси от тези опустошителни бомби, за да ни оставят без нищо за защита и без място за укритие“.