Испански бар има меню с коктейли, което със сигурност би зарадвало всички заклети врагове на капитализма.

Изберете си от Marcos Margarita, Fidel Mojito, Ché daquiri, Mandela Zulu, Gramsci Negroni, Evita Martini, Pasionara Puerto de Valencia, First We Take Manhattan, Durruti Dry Martini и Ludmila Vodka.

Тази листа с напитки е дело не на кого да е, а на Пабло Иглесиас, бившия лидер на испанската крайнолява партия Подемос, който е решил да се откаже от политиката, за да отвори бар.

Но той не е изоставил изцяло политическите си корени - заведението се нарича La Taberna Garibaldi, в чест на батальона, който защитава Испанската република от въстанието на генерал Франсиско Франко по време на гражданската война от 1936-1939 г.

Цитатът на чешко-австрийският философ-марксист Карл Кауцки "Таверните са последният бастион на работническата класа", е обявен като девиз на бара, който се очаква да отвори врати следващата седмица в мадридския квартал Лавапиес.

“Впечатлени сме от медийното внимание, което този скромен бар получава. Отваряме във вторник. Добри напитки, храна, музика, поезия и приятелство. Здраве и свобода!”, гласи публикация за заведението в X.

Когато Подемос стартира през 2012 г., партията - която започна като протестно движение, пренаписа хода на политическата история на страната, като премахна двупартийната система, която доминираше в тази млада демокрация, коментира Euronews.

Повече от десетилетие по-късно, може би уморен от поляризацията на испанската политика, Иглесиас избира друг начин, с който да се бори за правата на работниците: чрез напитки. Барът ще предлага тематични културни вечери, в които бившият политик ще разказва за ползите от социалистическия живот.

Разбира се, за да оцелее в капиталистическия свят на съвременна Испания, заведението ще трябва да реализира печалба. Така или иначе, Иглесиас не е първият политик, който се отказва от усилията да направи света по-добър и избира по-лесния живот.

Ед Болс, който оглавяваше министерството по въпросите за децата, училищата и семействата на Обединеното кралство, напусна политиката и се появи в Strictly Come Dancing - телевизионно шоу, в което известни хора се опитват да докажат, че могат да танцуват. Сега той е водещ на сутрешното предаване Good Morning Britain.

Други, разбира се, са избрали да поемат по обратния път - да преминат от необичайни работни места в предната линия на политиката. Сара Винер - която беше известна като Джейми Оливър на Германия - се отказа от живота на известен готвач, за да влезе в Европейския парламент. Тя е член на Зелената партия и помага за осъществяването на инициативата на Европейския съюз "Food to Fork" за по-устойчиво селско стопанство.