Преди 68 години Джой Фокс за първи път напуска градчето, в което живее – Уивенхо в североизточната част на Англия. Това е неприятно време за нея. Тъкмо се е разделила с годеника си и изглежда сякаш животът ѝ се е преобърнал с главата надолу.

21-годишна по онова време, Джой не подозира, че това пътуване ще доведе до драматични промени, но изцяло в положителна посока.

Тя е отгледана в скромно семейство, израснала в мрачните години на Втората световна война и никога не е пътувала. Но пък е слушала от майка си разкази за Египет, Китай и Индия, където са били двамата с баща ѝ, служил в Кралския шотландски полк. Братът на Джой пък ѝ разказвал за Венеция.

И така, спомняйки си за това, натъжена от разваления годеж, Джой решава да замине. Продава годежния си пръстен и отива в Италия.

Историята на Джой Фокс, която е на 89 години, стана популярна, след като наскоро тя получи награда от организацията Journey Woman. Тя е основана през 1994 г. от писателката и пътешественичка Евелин Ханън с идеята да насърчва жените над 50-годишна възраст, които искат да пътуват по света. Наградата е признание за един човек, посветил живота си на приключенията още откакто преди близо 70 години тръгва на път за първи път.

„Не съм си представяла, че на тази възраст ще продължавам да пътувам. Но съм благословена с добро здраве и искам да видя още от света“, казва 89-годишната Фокс пред BBC.

Тя още помни първото си двуседмично пътуване в красивата Италия. Тогава се запознава с Луиджи, които ѝ показва Портофино, Рапало и Милано.

„Единсветният проблем беше, че той искаше да ме заведе във всяка една църква, а аз не бях облечена подходящо. Сега вече съм по-опитна и винаги нося със себе си голям шал“, казва Фокс.

След тези две седмици всичко е различно. Разбитото сърце на младата жена е излекувано и тя е друг човек – смела и готова да обикаля света.

Тя се връща в Англия, но за кратко. Скоро семейството ѝ се мести в Канада. Там Фокс среща бъдещия си съпруг и започва нова глава от живота ѝ, но и тя включва пътувания. Само че по-различни. Мъжът ѝ обича природата и затова тръгват по къмпингуване. Според Фокс той е искал да види „всички реки и водопади на света“, което води до доста пътувания. Заедно с трите си деца те обикалят САЩ и Канада. Местят се в Онтарио и продължават с пътуванията – с кола, обикаляйки Източното крайбрежие на Америка.

Когато децата ѝ порастват, а съпругът ѝ е зает с работа, тя отново се превръща в „соло пътешественик“. Той умира през 2015 г., но смъртта му не я спира.

„Знам, че той би ми казал: „Отивай“. И затова тръгнах към Европа. Била съм навсякъде в САЩ и Канада. Ходих в Австралия и Нова Зеландия, на островите Кук“, разказва неуморимата Фокс.

По случай 65-тия си рожден ден тя организира специално пътуване – до Шотландия, където е родена, но е живяла само няколко години. Казва, че ѝ е станала любима, а през трите седмици там успява да види родното си място както и казармите на Кралския шотландски полк, в който е служил баща ѝ.

Само преди няколко години, за 84-тия си рожден ден, пътува до Норвегия. Там сбъдва още една мечта – да види Северното сияние.

В Австралия стига до Големия бариерен риф. А Нова Зеландия обикаля с кола и дори плува с делфини. За да се случи това, Фокс се носи по водата, теглена от моторна лодка, докато делфините подскачат около нея.

„Мислех си, че няма да се справя, беше ме много страх от водата. Но гидът ми каза: Платила си за пътуването, трябва да го направиш. И се радвам, че го направих, макар че пищях през цялото време“, казва тя.

Като всеки опитен пътешественик, Фокс може да даде ценни съвети. Важно е да се подчертае, че тя пътува сама, което обаче е избор, а не пречка да се обикаля светът.

Човек трябва да се научи да се чувства добре в собствената си компания, съветва тя. Освен това предварителната подготовка за пътуването е много важна.

Фокс рядко пътува с туристически групи. Или планира сама, или използва агенция. При избора на дестинация водеща е винаги сигурността, така човек е по-спокоен, особено когато става дума за сама жена.

За себе си Фокс казва, че не е от хората, които броят пътувания, нито пък слага знаци по глобуса за всички места, на които е била. Въпреки че държи карта в гаража си, казва, че спомените са ѝ достатъчни.

Днес, на 89 години, тя признава, че вече не може да нарами раница и да хукне по света заради претърпяна гръбначна операция. Но пък това не я спира да планира. По случай годишнината от сватбата с покойния си съпруг тя смята да отиде до Италия. След това, за 90-тия си рожден ден, обмисля Азорските или Канарските острови. И може би отново Италия, за да види езерото Комо.