Един ден през следващите няколко години всеки човек по света ще загуби една секунда от времето си. Според ново проучване точният момент, в който това ще се случи, зависи от хората. В основата на тази теория стои фактът, че топенето на полярния лед променя въртенето на Земята, както и самото астрономическо време.

Часовете и минутите, които маркират дните ни, се определят от въртенето на Земята. Но това въртене не е постоянно - то може да претърпява леки корекции в зависимост от това какво се случва на повърхността на Земята и в нейното разтопено ядро. Тези почти незабележими промени понякога означават, че световните часовници трябва да се коригират с "високосна секунда", което може да звучи незначително, но има голямо въздействие върху компютърните системи.

През годините са били добавяни много секунди, но след дългогодишна тенденция на забавяне, сега въртенето на Земята се ускорява поради промени в нейното ядро. Това означава, че за първи път в историята ще трябва да се отнеме една секунда.

"Досега никога не е била тествана отрицателна високосна секунда, така че проблемите, които тя може да създаде, са без прецедент", пише Патриция Тавела, член на отдела за времето в Международното бюро за мерки и теглилки във Франция, в статия, придружаваща изследването, цитирана от CNN. А според проучването, публикувано в сряда в списание Nature, глобалното затопляне оказва влияние върху това кога точно ще се случи историческото събитие. Топенето на полярните ледове забавя високосната секунда с три години, като я измества от 2026 г. на 2029 г., се посочва в доклада.

"Част от разгадаването на това какво ще се случи в глобалното времеизмерване зависи от разбирането на това какво се случва с ефекта на глобалното затопляне", казва Дънкан Агню, професор по геофизика в Калифорнийския университет в Сан Диего и автор на изследването.

Преди 1955 г. физическата секунда се определя като определена част от времето, за което Земята се завърта веднъж спрямо звездите. След това обаче идва ерата на изключително точните атомни часовници, които оказаха много по-сигурен начин за определянето ѝ.

От края на 60-те години на миналия век светът започна да използва координираното универсално време (UTC) за определяне на часовите зони. UTC разчита на атомни часовници, но все още се съобразява с въртенето на планетата. И тъй като скоростта на въртене не е постоянна, двете времеви скали бавно се разминават. Това означава, че от време на време трябва да се добавя "високосна секунда", за да се уеднаквят отново.

Промените във въртенето на Земята в дългосрочен план са доминирани от влиянието на приливите и отливите върху океанското дъно - което ги забавя. „Напоследък въздействието на топенето на полярните ледове, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива от хората, които нагряват планетата, се превърна в значителен фактор“, категоричен е Агню. „Тъй като ледът се топи в океана, топящата се вода се движи от полюсите към екватора, което допълнително забавя скоростта на въртене на Земята“.

Тед Скамбос, глациолог от Университета на Колорадо, който не е участвал в изследването, описва процеса като фигурист, който се върти с ръце над главата си. Когато свали ръцете си към раменете, въртенето се забавя.

Топенето на полярния лед "е достатъчно голямо събитие, за да повлияе забележимо на въртенето на цялата Земя по безпрецедентен начин", смята Агню. "За мен фактът, че човешките същества са предизвикали промяна във въртенето на Земята, е нещо невероятно."

Топящият се лед може да забавя въртенето на Земята, според доклада има и друг фактор, който влияе на глобалното измерване на времето: процесите в земното ядро. Течното ядро на планетата се върти независимо от твърдата й външна обвивка. Ако ядрото се забави, твърдата обвивка се ускорява, за да запази инерцията, разказва Агню, и точно това се случва в момента.

Много малко се знае за това, което се случва на около 2900 километра под повърхността на Земята, и не е ясно защо скоростта на ядрото се променя.

"Това е фундаментално непредсказуемо", предупреждава Агню.

Но това, което е ясно, е, че въпреки че топенето на полярните ледове оказва забавящо влияние, като цяло въртенето на Земята се ускорява. Това означава, че скоро светът ще трябва да извади една секунда за първи път в историята си.

"Секунда не звучи много", казва Агню, но компютърните системи, създадени за дейности като трансакциите на фондовата борса, трябва да са точни до хилядна от секундата. В същото време много компютърни системи разполагат със софтуер, който им позволява да добавят секунда, но малко от тях имат възможност да изважда. Затова и хора ще трябва да препрограмират компютрите, което създава възможност за грешки.

"Никой не е очаквал, че Земята ще ускори въртенето си до степен, в която ще се наложи да премахнем високосна секунда", казва Агню.

Скамбос на свой ред казва, че големият принос на изследването е, че то показва, че "промените в земното ядро могат да са по-важни от тенденцията за загуба на лед на полюсите“.

"Това е моментът, в който някои компютърни приложения могат да се окажат изненадани", казва той пред CNN, но за повечето хора животът ще продължи както обикновено.

За Агню откритията могат да бъдат важен инструмент, който да даде знание на хората за това как те могат да променят планетата.