Основните европейски борсови индекси отбелязаха пети пореден месечен ръст, възстановявайки рекордните си стойности от март, благодарение на продължаващия оптимизъм относно потенциалните намаления на лихвените проценти от централните банки.

Euro Stoxx 50 е най-силно представящият се индекс в Европа досега, нараствайки с 12,4% за първото тримесечие. DAX се е повишил с 10,3%, CAC 40 - с 8,8%, а FTSE 100 е напреднал с 2,6% през същия период, съобщава Еuronews. 

През тази седмица акциите на някои европейски производители на лекарства се представиха по-добре, подкрепени от положителните новини от Уолстрийт - американската фармацевтична компания Merck отбеляза 20% ръст, след като Агенцията по храните и лекарствата одобри нейния нов медикамент за белодробни заболявания. 

Акциите на AstraZeneca затвориха с 5% нагоре за седмицата, а тези на GSK се повишиха с 4,1%. Акциите на Novo Nordisk обаче загубиха пара, спадайки с 2,2%, след като по-рано през март достигнаха исторически връх. 

На месечна база енергийните акции показаха особена сила поради повишаването на цените на петрола – както акциите на Shell, така и тези на BP се покачиха с над 6%. 

Европейските банки също се представиха добре, като HSBC поскъпна с 3,3%, Lloyds с 18,3%, а Barclays – с 11,3%. 

Макар че представянето на сектора в по-голямата си част отразяваше движенията на Уолстрийт, подобряването на макроикономическата обстановка в Европа също може да е повлияло на пазарните нагласи.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 2,6% на годишна база през февруари, отбелязвайки най-ниското си равнище от три месеца насам и доближавайки се до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. 

В Обединеното кралство февруарският индекс на потребителските цени (CPI) също се понижи с повече от очакваното, отбелязвайки 3,4%, което е най-ниското ниво от септември 2021 г. насам. Тези икономически показатели засилиха очакванията както ЕЦБ, така и Английската централна банка (Bank of England) да обмислят намаляване на лихвените проценти през юни, ако не и по-рано.

Великобритания официално навлезе в техническа рецесия, както се потвърди от окончателното отчитане на БВП за четвъртото тримесечие, който се понижи с 0,3% на месечна база. В икономически план отрицателният растеж често подтиква Bank of England да склони към мерки за разхлабване на паричната политика. По този начин това, което се смята за лоша новина за икономиката, може парадоксално да се възприеме като добра вест за онези, които очакват парични стимули от страна на BoE .

В Азиия Nikkei 225 поскъпна с 20%, китайските фондови пазари се забавиха

Най-забележителните разнопосочни движения на азиатската икономика са покачващите се японски фондови пазари и потиснатите настроения на Китай, коментира Еuronews. 

Японският бенчмарк Nikkei 225 поскъпна с 20% през първото тримесечие, което се дължи на стимулиращата политика на правителството и положителното икономическо развитие. 

За разлика от Япония, китайските фондови пазари се върнаха към мудни движения през март след отскока от миналия месец. Продължаващата криза на жилищния пазар в Китай влошава инвестиционните нагласи, а вътрешното търсене остава слабо. Бенчмарк индексът на фондовия пазар в Хонконг, Hang Seng Index, остана без промяна през март и пада с 2,5% от началото на годината. Това го превръща в единствения основен световен индекс, който през 2024 г. отчита отрицателни резултати.