В неделя президентът на Турция Тайип Ердоган и неговата партия претърпяха най-голямото си изборно крушение от дълго време насам в рамките националния местен вот. Той утвърди опозицията като политическа сила, както и кмета на Истанбул Екрем Имамоглу като главен съперник на Ердоган.

След преброяването на повечето гласове Имамоглу води с 10 процентни пункта в кметската надпревара в Истанбул, най-големия град в Турция, докато неговата Републиканска народна партия (РНП) запазва Анкара и печели 15 други кметски места в различни градове в страната.

Това е най-тежкото поражение за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в продължение на повече от две десетилетия на власт и може да е сигнал за промяна в разделения политически пейзаж на страната. Ердоган нарече резултата "повратна точка" по време на обръщение след полунощ.

Той и ПСР се представиха по-зле, отколкото прогнозираха проучванията на общественото мнение, заради рязко покачващата се инфлация, недоволните ислямистки гласоподаватели, а конкретно в Истанбул и заради популярността, която Имамоглу трупа и сред по-религиозните избиратели, след като доскоро зад него стояха в по-голяма степен светски настроените групи, посочват анализатори пред Reuters.

"Тези, които не разбират посланието на нацията, в крайна сметка ще загубят", заяви 53-годишният Имамоглу пред хиляди ликуващи поддръжници късно в неделя, като някои от тях скандираха за оставката на Ердоган. "Тази вечер 16 милиона истанбулски граждани изпратиха послание както на нашите съперници, така и на президента".

Бившият бизнесмен влезе в политиката през 2008 г. и сега е сочен като вероятен претендент за президентския пост.

Ердоган, който през 90-те години на миналия век беше и кмет на родния си град Истанбул, води усилена кампания преди общинските избори, които анализаторите определяха като мерило както за неговата подкрепа, така и за устойчивостта на опозицията. Обръщайки се към тълпите, събрали се в централата на ПСР в столицата Анкара, Ердоган заяви, че неговият алианс е "загубил височина" в цялата страна и ще предприеме стъпки, за да отговори на посланието на избирателите.

"Ако сме допуснали грешка, ще я поправим" през следващите години, каза той. "Ако нещо ни липсва, ще го допълним".

В същото време обаче хиляди поддръжници на опозицията развяваха турски и партийни знамена по време на речта на преизбрания кмет на града от CHP Мансур Яваш, който надделя над своя претендент от ПСР и донесе поредното разочарование за Ердоган.

Според данните при 92,92% преброени гласове в Истанбул, най-големия град в Европа и икономически двигател на страната, Имамоглу е получил 50,92% подкрепа в сравнение с 40,05% за претендента от ПСР Мурат Курум, бивш министър в националното правителство на Ердоган. За сравнение, проучванията на общественото мнение предричаха напрегната надпревара в Истанбул и възможни загуби за CHP в цялата страна. Въпреки това частичните официални резултати, съобщени от държавната агенция "Анадолу", показаха, че ПСР и нейният основен съюзник губят кметските постове в 19 ключови общини, включително големите градове Бурса и Баликесир в индустриализирания северозапад, което вероятно отразява напрежението сред работещите хора.

CHP излезе на първо място в национален мащаб с почти 1% преднина, което се случва за първи път от 35 години насам.

Мерт Арсланалп, доцент по политически науки в истанбулския университет "Богазичи", коментира, че това е "най-тежкото изборно поражение" на Ердоган от идването му на власт през 2002 г.

"Имамоглу показа, че може да достигне до дълбоките социално-политически разделения, които определят турския опозиционен електорат, дори и без тяхната институционална подкрепа", казва той. "Това го превръща в най-конкурентния в политическо отношение съперник на режима на Ердоган."

Възходът на Имамоглу

През 2019 г. Имамоглу нанесе на Ердоган остър електорален удар, когато за първи път спечели Истанбул, слагайки край на 25-годишното управление на града от ПСР и нейните ислямистки предшественици, включително управлението на самия Ердоган като негов кмет през 90-те години. През същата година CHP спечели и Анкара. Президентът отвърна на удара през 2023 г., като си осигури преизбиране и парламентарно мнозинство с националистическите си съюзници въпреки продължилата с години криза с разходите за живот.

Според анализатори икономическото напрежение, включващо близо 70% инфлация и забавяне на растежа, предизвикано от агресивния режим на затягане на паричната политика, е накарало избирателите този път да накажат ПСР.

"Икономиката беше решаващият фактор", смята Хакан Акбас, старши съветник в Albright Stonebridge Group. "Турският народ поиска промяна и Имамоглу сега е заклет враг по подразбиране на президента Ердоган."

Нарастващата обществена подкрепа за ислямистката Партия на новото благоденствие, която заема още по-твърда позиция от Ердоган срещу Израел по отношение на конфликта в Газа, също се оказва проблем за президента и неговите съратници, тъй като дърпа проценти. Партията взе град Санлиурфа в югоизточната част на страната, който допреди това беше управляван от ПСР.

Имамоглу беше преизбран въпреки разпадането на опозиционния алианс, който не успя да свали Ердоган миналата година. Основната прокюрдска партия, която подкрепи Имамоглу през 2019 г., този път издигна свой кандидат в Истанбул. Но много кюрди оставиха настрана партийната лоялност към ДЕМ и отново гласуваха за настоящия кмет, сочат резултатите.

Иначе в предимно кюрдския югоизток ДЕМ затвърди силата си, като спечели 10 провинции. След предишните избори държавата замени прокюрдските кметове с назначени от нея "доверени лица" заради предполагаеми връзки с терористични организации.

Изборите не минаха и без насилие. При сблъсъци между различни групи, въоръжени с пистолети, палки и камъни, загина един човек, а 11 бяха ранени. В друг случай един от кандидатите за длъжностно лице е бил убит, а четирима души са били ранени при схватката, съобщи „Анадолу“.

Един човек беше застрелян, а двама бяха ранени и през нощта преди вота в Бурса.