Милиони турци ще отидат пред урните тази неделя, за да решат кой да управлява най-големите им градове и дали президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да си върне контрола от опозицията.

Икономическият и социален център на Турция, Истанбул, беше спечелен от обединената опозиция преди пет години под ръководството на популярния кмет Екрем Имамоглу, което наруши дългогодишния успех на президента, пише в обширен анализ за южната ни съседка BBC.

Сега Ердоган, който е роден в 16-милионния мегаполис, иска да си го върне на всяка цена, а отговорът на въпроса дали това ще се случи е на ръба на острието.

Каквито и да са резултатите в Истанбул, те са решаващ тест дали опозицията може да бъде сериозна заплаха за Ердоган и неговата партия на следващите президентски избори след четири години.

"Истанбул е неговият дом. Загубата от опозицията на местните избори през 2019 г. беше опустошителна", смята Ихсан Акташ от катедрата по комуникации в Истанбулския Medipol University и председател на Центъра за политически изследвания Genar.

Истанбул е мястото, бъдещият турски държавен глава се ражда и израства, а след това работи като продавач на сусамов симид преди да влезе в сериозната политика през 70-те години.

Той оглавява младежкия клон на ислямистката партия в квартал Бейоглутен и се издига в йерархията, за да стане кмет, министър-председател и накрая президент на Турция.

Реджеп Тайип Ердоган си осигури трети мандат на президентските избори миналата година, но на този местен вот основната му опозиция – Републиканската народна партия, се надява да задържи големите градове, които си върна по драматичен начин преди пет години.

Сред ключовите бастиони са не само Истанбул, но и столицата Анкара и туристическия център Анталия.

До 2019 г. управляващата Партия на справедливостта и развитието и нейните ислямистки предшественици държаха властта в двата най-големи града в продължение на 25 години, припомня BBC.

"Въпреки че опозицията загуби срещу Ердоган на президентските избори миналата година, все още има силна връзка между победата в Истанбул на предишния местен вот и изборите сега", обяснява Седа Демирал, професор по политически науки в университета Isik.

"Ако Имамоглу успее да задържи Истанбул, опозицията ще има големи надежди за предстоящите президентски избори през 2028 г."

Ихсан Акташ е съгласен, че който и да спечели, ще има огромно влияние извън Истанбул: "Когато имаш подкрепата на този град, ти директно ставаш участник в националната политика. И в световен мащаб", допълва той.

В града живее една пета от близо 85-милионното население на Турция и има разнообразен електорат от различни политически, етнически, религиозни и икономически среди. Затова, който контролира Истанбул, той има лостовете за управление на значителна част от икономиката на страната, включително търговия, туризъм и финанси.

Кандидатът, избран от партията на Ердоган в Истанбул, е Мурат Курум, 47-годишен бивш министър на околната среда и урбанизацията. Но истинският съперник на настоящия кмет Екрем Имамоглу всъщност е самият президент.

Бивш бизнесмен, 52-годишният Имамоглу стана известен като кмет на малко известния квартал на града от средната класа Бейликдюз и е смятан за най-големия опонент на Ердоган от десетилетия.

"През 2019 г. затворихме една глава и на 31 март Партията на справедливостта и развитието ще остане в историята", заяви той на митинг в Бейликдюз.

Поредна победа ще засили политическото му влияние и ще проправи пътя към президентския пост след 4 години, обясняват политически коментатори.

"Имам големи мечти за Истанбул, не искам нищо друго, а само да ги изпълня", коментира той пред турския вестник Cumhuriyet.

През петте години на мандата му Турция е в плен на икономическа криза, въпреки че той изтъква постижения като разширяването на железопътната система на града, повече зелени площи и мащабна програма за жилищно строителство.

Но жителите на Истанбул се вълнуват от един много по-сериозен проблем. Земетресението от миналата година в Южна Турция отне над 53 000 човешки живота, а сеизмолозите предупреждават, че всеки момент Истанбул също може да бъде засегнат от опустошителен трус. Плановете за събаряне на старите, полуразрушени сгради и изграждане на устойчиви на земетресения нови, са на първо място в дневния ред на партията на Ердоган.

"Мурат Курум е име, което се отъждествява с градското развитие и има символно значение, но все пак не е сигурно дали това може ще е достатъчно, за да спечели победа", допълват анализаторите.

Президентът Ердоган и министри от кабинета на Турция си поставиха за лична цел връщането на Истанбул и обещаха на избирателите градът да навлезе нова ера от 31 март.

"Истанбул ще бъде върнат на истинския си собственик", заяви Ердоган пред стотици хиляди свои поддръжници на митинг. 70-годишният лидер вече заяви, че това ще бъдат последните му избори. Той е в третия си президентски мандат и според конституцията не може да управлява след 2028 г.

Но въпреки това, все още не е посочил свои наследници, а според Ихсан Акташ, да се определи кой ще го замени начело на Партията на справедливостта и развитието е изключително сложен въпрос.

"Когато питаме социолозите кой би искал Ердоган да го замени на лидерския пост, те не могат да се сетят за никого. Това е предизвикателство за партията."

Ето защо критиците на президента смятат, че победата в Истанбул може да бъде използвана за укрепване на властта му както на национално, така и на местно ниво, с потенциални промени в конституцията, които биха му осигурили още един мандат като президент. Той има и ключово предимство, че опозицията вече не е единна, а социологическите проучвания сочат, че надпреварата в Истанбул ще бъде оспорвана.

Екрем Имамоглу спечели през 2019 г., подкрепен от шестпартийна коалиция от националисти, светски настроени, либерали, консерватори, ислямисти и най-вече от кюрдите, тъй като в Истанбул има компактна група от кюрдско население.

Но тази опозиция се разпадна след миналогодишното президентско поражение и другите формации имат свои кандидати за вота в неделя, което намалява шансовете на Имамоглу за победа, завършва анализът на BBC.