Живко Коцев оттегля подадената си оставка като главен секретар на МВР.

Това заяви самият той на брифинг в Министерския съвет, заедно с министър-председателят в оставка Николай Денков, съобщи БТА.

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки", каза Живко Коцев, цитиран от БНТ.

Той очаква атаките срещу него да се засилят. "Очаквам всичко. Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения".

Коцев отказа да назове кой от прокуратурата го е подлагал на натиск и обясни, че на 3 април е бил призован като свидетел по наказателно производство. Явил се в Антикорупционната комисия и прокуратурата, след което офисът му и домът му били претърсени.

"Това, което се твърди за колосални финансови парични следства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината", допълни още Коцев, цитиран от БНТ.

По време на брифинга стана ясно, че той се е срещал с президента Румен Радев, който е наясно със случая.

Затова премиерът и президентът са се разбрали, че няма да се придвижи процедурата по освобождаването на Живко Коцев от поста главен секретар на МВР.

"Президентът знае, той знае, че при тези обстоятелства не е редно".

"Вчера получих доклад от Калин Стоянов, в който се предлагаше да бъде освободен Живко Коцев като главен секретар и да бъде освободен от длъжност", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

"Пишеше, че става по желание на Живко Коцев", посочи Денков. Той допълни, че е поискал лична среща с него, провели са дълъг и откровен разговор. "Коцев е подал тази молба за напускане под натиск от страна на министъра на МВР и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", заяви премиерът в оставка.