Иранската валута риал за кратко поевтиня до рекордно ниско ниво спрямо долара след като в събота Техеран предприе широкомащабно ракетно нападение и атака с безпилотни самолети срещу Израел.

Според данни на сайта за наблюдение на валутния обмен Bonbast курсът на открития пазар около 10:30 ч. местно време в неделя беше 705 000 риала за щатски долар.

Оттогава иранската валута е намалила част от загубите си, съобщава CNBC. През 2018 г. правителството определи официален обменен курс от 42 000 риала за щатски долар.

Спадът на риала дойде часове, след като Иран разгърна масирана офанзива с дронове и ракети срещу Израел в отговор на предполагаем израелски удар, при който бяха убити няколко високопоставени ирански командири в Дамаск по-рано този месец.

Израел заяви, че е идентифицирал 300 "заплахи от различен тип" и е елиминирал "99%" от тези, които са били насочени към израелска земя, в рамките на атаката в събота, която съюзният лидер на САЩ Джо Байдън определи като "безпрецедентна" и "нагла".

Това е първата по рода си пряка атака срещу Израел от иранска територия и Техеран рискува да бъде подложен на допълнителни търговски и дипломатически ограничения.

Иранският риал вече е подложен на натиск от високата инфлация, подклаждана от продължаващите санкции на САЩ, прилагани по време на управлението на Тръмп, които намалиха продажбите на някои от ключовите експортни стоки – суров петрол и петролни продукти.

Израел призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с нападението в събота, а президентът на САЩ Джо Байдън поиска свикване на Г-7 още днес.

Водещият индекс на фондовата борса в Тел Авив, TA-35, се понижи с 0,38 % към 10:23 ч. лондонско време.

Междувременно , пазарът на криптовалути също претърпя сътресения на фона на безпрецедентната иранска атака с дронове и ракети срещу Израел.

Bitcoin се понижи с около 8% късно вечерта в събота, когато американски официални лица потвърдиха, че атаката е била осъществена.

Дигиталните монети бяха единствените рискови активи, които се търгуваха през уикенда, а спадът се разглеждаше като първоначална реакция на ескалацията на напрежението в Близкия изток, допълва CNBC.

В събота Bitcoin се търгуваше на нива от около 70 000 долара, но по данни на борсата Bitstamp след това спадна под 62 000 долара. В неделя сутринта се търгуваше над 64 000 долара. При други криптовалути като Ethereum също имаше спад, като в някои случаи той достигна до 10%.