Tesla съкращава „повече от 10%“ от работната си сила, гласи вътрешен имейл, изпратен вчера от Илон Мъск и видян от Business Insider.

„Няма нещо, което да мразя повече, но трябва да се направи. Това ще ни позволи да бъдем икономични, иновативни и жадни за следващия цикъл на растеж“, пише милиардерът.

Някои служители на компанията вече са загубили достъп до имейлите си и Teams, казват запознати източници.

Tesla отчете срив на доставките си за първото тримесечие под очакванията на Wallstreet – с 20% спрямо предходното тримесечие и с 8% спрямо същия период на 2023 г., отбелязвайки първия спад в продажбите на годишна база от 2020 г. насам, припомня Business Insider.

В съобщение до пресата ръководството на компанията обвинява за резултата засиленото производство на обновения си Model 3, подпалването на фабриката ѝ край Берлин и проблемите с веригата за доставки, причинени от конфликта в Червено море.

За Tesla работят над 140 000 по цял свят. През последните месеци се появиха слухове за предстоящи съкращения. През февруари Bloomberg съобщи, че производителят на електромобили е възложил на мениджърите да определят кои са най-важните роли за компанията.