Повечето хора имат токсична връзка със себе си, тъй като са силно самокритични.

Ако редовно си казвате или мислите тези пет фрази, самокритичността може да бъде пречка за вас. Вместо това, ги заменете с действия, които ще ви помогнат да достигнете най-големия си потенциал, пише CNBC.

1. Не съм достатъчно добър

Това е вайръл фраза, която работи в главите на повечето хора.

Мозъците ни се фокусират повече върху негативното, отколкото позитивното. Добре известният негативен уклон обяснява защо, ако получите девет комплимента и една критика, се фокусирате именно върху критиката.

"Не съм достатъчно добър" е разрушително. То може да ви накара да се чувствате тревожни и депресирани, показват изследванията.

Какво да опитате вместо това

Попитайте се: "Какво е добро за мен в момента?". Може да имате нужда от почивка, хранене или разходка навън. Нещо, което да ви помогне да се почувствате по-добре. Така ще се върнете към всяка ситуация по-силни и с по-добро настроение.

Изследванията показват, че състраданието към себе си ви кара да се чувствате по-енергични, жизнени и оптимистични.

2. Никога няма да се справя с това. Защо да се мъча?

Това е не само деморализиращо, но и научно погрешно. Мозъкът е пластичен и може да продължи да се променя и развива до дълбока старост – явление, което невролозите наричат невропластичност.

Можете да смените професията си на 50 години и да започнете да свирите на пиано на 80. Можете да научите нови неща във всеки един момент и с практика можете да станете по-добри в почти всичко.

Какво да опитате вместо това

Помислете за нещо, което правите редовно с относителна лекота – независимо дали става дума за екипни срещи в работата, приготвяне на вечеря или четене на книга.

След това си спомнете за първия път, когато сте се опитали да направите това.

Виждате ли колко далеч сте стигнали? Същото ще се случи и с нещото, което сте опитали да направите за първи път днес - ако продължите да опитвате.

3. Аз съм пълен провал

Ето още едно разрушително убеждение.

Тази идея не може да бъде вярна. Дори да не сте постигнали конкретни цели в определени области на живота, не означава, че сте се провалили във всичко.

Нито пък означава, че неизбежно ще се провалите в бъдеще. Или че сте неудачник.

Често неуспехите са възможности за израстване и необходими стъпала по пътя ви към успеха.

Какво да опитате вместо това

Житейският ви опит ви е направил по-мъдри и по-осъзнати – просто го използвайте.

4. Не мога да повярвам, че го направих, толкова съм глупав

Обидно е, когато някой ви нарече глупав - включително когато този някой сте вие самите. Това е изтощително и унизително. И може да ви накара да спрете да се опитвате.

Единственият начин, по който някой се учи, е като си позволява да опитва и да прави грешки.

Скорошно проучване например установи, че грешките, които учениците правят, докато учат, могат да им помогнат да учат по-добре. Малките деца, които се учат да ходят, падат на всеки няколко крачки.

Не ги наричате глупави и не ги съдите за това. Вместо това ги окуражавате, докато успеят да направят няколко поредни крачки, а след това още няколко.

Какво да опитате вместо това

Отдайте се на същата благосклонност и насърчение, които бихте дали на малкото дете, когато се обвинявате за нещо, което не е минало перфектно.

"Никой не е съвършен" и "всеки прави грешки" са универсални истини. Като си припомните тези факти и вероятността да съдите себе си по-безмилостно, отколкото другите, можете да се отпуснете, да си поемете дъх и да продължите напред.

5. Не съм толкова добър, колкото другите

Когато се сравнявате с другите, е лесно да се почувствате, че не се справяте. А истината е, че никой не се равнява. Защото всеки е различен.

Какво да опитате вместо това

Вместо да се фокусирате върху факта, че не сте толкова красиви, забавни или иновативни като някой друг, съсредоточете се върху качествата, които притежавате.

Може би шегите ви понякога не се получават, но сте сърдечни и хората се чувстват комфортно около вас. Може да не говорите пет езика, но уменията ви за работа с електронни таблици в Excel са ненадминати.