Първият чернокож кандидат за астронавт в САЩ, Ед Дуайт, най-накрая излетя в космоса десетилетия, след като бе отхвърлен от НАСА, и в неделя, на 90-годишна възраст, потегли с ракетната компания на Джеф Безос.

Дуайт е пилот от Военновъздушните сили на САЩ, когато президентът Джон Ф. Кенеди го издига за кандидат за ранния астронавтски корпус на НАСА. Обучението му започва през 1961 г., но в крайна сметка не е избран за известния випуск от 1963г.

Ед Дуайт преживява няколко минути на безтегловност заедно с петима други пътници на борда на капсулата на Blue Origin, докато тя се носи в космоса по време на около 10-минутен полет. Той го нарича "преживяване, което промени живота му".

"Бях си помислил, че в крайна сметка наистина нямам нужда от това в живота си", казва той пред Euronews малко след излизането от капсулата. "Но сега имам нужда от това. Аз съм в екстаз"

Краткият полет от Западен Тексас го превърна в рекордьор за най-възрастен човек в космоса, почти два месеца по-голям от актьора от Star Trek Уилям Шатнър, който се излетя през 2021 г.

Това беше първото изстрелване на екипаж на Blue Origin от близо две години насам.

Компанията беше в застой след инцидент през 2022 г., при който ускорителят се разби, но капсулата, благополучно падна с парашут на земята. Полетите бяха възобновени през декември миналата година, но без никой на борда. В неделя беше седмият път, в който Blue Origin превозва космически туристи.

Към Дуайт, скулптор от Денвър, се присъединяват четирима предприемачи от САЩ и Франция, заедно с един пенсиониран счетоводител. Цените на билетите им не са оповестени. Мястото на Дуайт е частично спонсорирано от организацията с нестопанска цел Space for Humanity.

Той не е избран за випуска от 1963 г., който включваше бъдещи астронавти на "Джемини" и "Аполо", включително Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. НАСА избира чернокожи астронавти едва през 1978 г., а Гион Блуфорд става първият афроамериканец в космоса през 1983 г. Три години по-рано Съветският съюз изстрелва първия чернокож астронавт - Арналдо Тамайо Мендес, кубинец от африкански произход.

Getty Images | Ед Дуайт в кокпита на F-104 през 1963 г.

След като напуска армията през 1966 г., Дуайт постъпва на работа в IBM и основава строителна компания, преди да получи магистърска степен по скулптура в края на 70-те години.

След това се отдава на изкуството. Скулптурите му са посветени на историята на чернокожите и включват мемориали и паметници в САЩ. Няколко от постройките му са летели в космоса.