В четвъртък разгневеният Китай започна масирани „наказателни“ учения около Тайван в отговор на „сепаратистките действия“ на новото ръководство на демократично управлявания остров, като изпрати тежко въоръжени военни самолети и инсценира нападения, а държавните медии осъдиха новоизбрания президент Лай Чинг-те.

Ученията в Тайванския проток и около групи от контролирани от Тайван острови, които се намират в непосредствена близост до китайския бряг, стартираха само три дни след встъпването в длъжност на Лай, когото Пекин определя като „сепаратист“.

Китай, който разглежда демократично управлявания Тайван като своя територия, осъди речта на Лай при встъпването му в длъжност в понеделник, в която той призова Пекин да спре заплахите си и заяви, че двете страни на пролива „не са подчинени една на друга“. Във вторник китайският външен министър Ван И нарече Лай „позорен“.

Новият президент на Тайван многократно е предлагал разговори с Китай, но е получавал отказ. Той твърди, че само народът на страната може да реши своето бъдеще, и отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет.

Командването на Източния театър на Китайската народноосвободителна армия (НОАК) съобщи, че е започнало съвместни военни учения, в които участват армията, флотът, военновъздушните сили и ракетните войски. Ученията се провеждат в Тайванския проток, в северната, южната и източната част на Тайван, както и в районите около контролираните от Тайван острови Кинмен, Матсу, Укуиу и Донгюн. Китайските държавни медии заявиха, че Китай е изпратил десетки изтребители с бойни ракети и е извършил имитационни удари, заедно с военни кораби, по военни цели с висока стойност.

Министерството на отбраната на Тайван осъди ученията, като заяви, че е изпратило сили в районите около острова, че неговата противовъздушна отбрана и наземните ракетни сили са прихванали цели и че е уверено, че може да защити територията си.

„Започването на военни учения по този повод не само не допринася за мира и стабилността на Тайванския проток, но и подчертава милитаристичния манталитет на Китай“, заявиха от министерството, цитирани от Reuters.

Президентската канцелария на Тайван изрази съжаление, че Китай заплашва демократичните свободи на острова и регионалния мир и стабилност с „едностранните си военни провокации“, но заяви, че хората могат да бъдат спокойни, че Тайван може да гарантира сигурността си.

В същото време китайският държавен телевизионен оператор CCTV обяви, че речта на Лай при встъпването му в длъжност е била „изключително вредна“ и контрамерките на Китай са „легитимни, законни и необходими“.

„Речта на Лай е признание за желанието за независимост на Тайван и подкопава мира и стабилността в пролива“, заяви тя. „Бъдещето на Тайван може да бъде решено от 1,4 милиарда души в Китай, а не от едва 23-милионния Тайван“.

Без изненада

Високопоставен тайвански служител, говорещ при условия на анонимност пред Reuters, коментира, че ученията са част от сценарий, който Тайван е очаквал, и че правителството на острова има „цялостна представа“ за китайските военни маневри.

Тайвански официални лица потвърдиха, че още в периода преди встъпването в длъжност на новия президент са следили за китайски военни движения. За последен път Китай организира мащабни военни учения в близост до Тайван през 2023 г. и 2022 г., като те се фокусираха отново върху съвместни патрули с морско-въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън островната верига, за да се тестват „съвместните реални бойни способности“ на силите.

„Това е и силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван и строго предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили“, добавят сега от командването.

Китайските държавни медии публикуваха карта на зоните на ученията, в пет района около Тайван и неговите острови. Тайвански официални лица обаче коментират, че засегнатите райони са извън прилежащата зона на Тайван, която е на 24 морски мили от основния бряг на острова, а Китай не е обявявал зони, забранени за полети, нито пък Тайван е наблюдавал някакви мащабни движения на китайските сухопътни и ракетни сили.

Су Цзюн, научен сътрудник в най-големия тайвански военен мозъчен тръст, Института за национална отбрана и изследвания в областта на сигурността, посочва пред информационната агенция, че макар ученията да продължават само два дни, техният обхват е голям в сравнение с предишни такива, тъй като включват и отдалечените острови на Тайван.

„Това има за цел да демонстрира способността на Китай да контролира моретата и да предотврати участието на чужди сили“, добавя той. „Политическите сигнали тук са по-силни от военните“.

В Тайван, където хората отдавна са свикнали с китайската военна активност, няма признаци на тревога. Основният борсов индекс на страната, който в момента е на исторически връх, се повиши с 0,2% в четвъртък сутринта.