Германия е начело на продължаващото възстановяване на икономическата активност в еврозоната през май, което допринася за признаците, че глобалният растеж става все по-малко зависим от САЩ, според бизнес проучвания, цитирани от The Wall Street Journal.

Икономиката на еврозоната се сви през втората половина на 2023 г. в отговор на рязкото покачване на цените на енергията и храните след нахлуването на Русия в Украйна и последвалото повишаване на лихвените проценти, целящо да укроти тази инфлация.

Ново проучване на Hamburg Commercial Bank посочва, че бизнес активността в еврозоната нараства за трети пореден месец през май и с най-бързия темп от една година. Комбинираният индекс на мениджърите по поръчките - измерител на активността в секторите на услугите и производството - се е повишил от 51,7 на 52,3. Индикатор над 50,0 означава ръст на активността.

Ръстът е предизвикан от мощната икономика на Германия, където продължаващото засилване на услугите и подобряването на промишлеността водят до най-високото ниво на активност от една година насам, пише WSJ. Това помага на производствения сектор в блока като цяло да се доближи до възстановяване, достигайки 15-месечен връх.

“Икономиката на еврозоната набира допълнителна сила", казва пред изданието главният икономист на HCOB Сирус де ла Рубия. "Производството все по-малко действа като препъни камък за икономиката и оптимизмът за бъдещето се увеличи още повече."

Проучванията показват още, че през този месец в еврозоната продължава да се увеличава броят на работните места в отговор на засиленото търсене. Отслабването на ценовия натиск пък ще облекчи опасенията на Европейската централна банка за инфлацията, отбелязва Де ла Рубия и доплъва, че това ще бъде в подкрепа на очевидната позиция на ЕЦБ за намаляване на лихвените проценти на заседанието на 6 юни.

“Въпреки това еврозоната не бива да разчита на последователни намаления на разходите по заемите”, казва вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в изявление. "Съществува огромна степен на несигурност. Не сме взели решения за броя на намаленията на лихвите или за техния размер. Ще видим как ще се развият икономическите данни."

Продължаващата устойчивост на икономиката на еврозоната вероятно ще задържи ръката на ЕЦБ, казва пред WSJ икономистът Франциска Палмас от Capital Economics. "Ако икономиката продължи да се държи добре, съкращенията на лихвите по-нататък може да са по-бавни, отколкото очаквахме".