Изчислителното звено на Amazon – AWS - води преговори с Италия за инвестиране на милиарди евро в разширяването на бизнеса си с центрове за данни в страната като част от усилията си да увеличи предлагането на облачни услуги в Европа, съобщават пред Reuters четирима души, запознати с въпроса.

Според източниците обсъжданията между двете страни относно размера и мястото на инвестицията продължават, като един от тях твърди, че Amazon Web Service (AWS) обмисля да разшири настоящия си обект в Милано или да изгради нов.

Както AWS, така и говорител на отдела за дигитален преход към италианското правителство все още отказват официален коментар.

AWS стартира първия си облачен регион в Италия през 2020 г. като част от план за инвестиции в размер на 2,2 млрд. долара до 2029 г. Сред клиентите на технологичния гигант в страната са производителят на луксозни автомобили Ferrari и застрахователят Assicurazioni Generali.

AWS наскоро представи инвестиция от 15,7 млрд. евро в центрове за данни в североизточния регион Арагон в Испания, която заменя предишния 10-годишен план, обявен през 2021 г., когато компанията отдели 2,5 млрд. евро за страната. Според един от източниците инвестицията на AWS в Италия ще бъде в размер на милиарди, но може да не достигне мащаба на плановете ѝ за Испания.

В Германия AWS планира да инвестира 7,8 млрд. евро до 2040 г.

Доставчикът също така изгражда инфраструктура за предоставяне на облачни услуги на клиенти от телекомуникационния сектор, които изискват огромни ресурси. Тя привлече първия си клиент по-рано този месец, когато Telefonica Deutschland обяви плановете си да прехвърли 1 млн. клиенти към облака на AWS. Миналата година AWS също така обяви плановете си да съхранява данни на сървъри, разположени в Европейския съюз, за да защити неприкосновеността на данните за правителствата и клиентите в силно регулирани отрасли.

Анализатори и ръководители твърдят, че много големи корпоративни клиенти са започнали отново да харчат за облачни изчисления, след като миналата година са направили пауза, тъй като интересът към изкуствения интелект стимулира възстановяването на растежа на пазара на облачна инфраструктура на стойност 270 млрд. долара.

Alphabet, която през 2020 г. сключи знакова сделка за предоставяне на облачни услуги на най-голямата италианска банка Intesa Sanpaolo, е инвестирала 1 млрд. евро в Италия, за да създаде двата облачни региона, на които разчита банката.

Преди година Microsoft също заяви, че стартира първия си облачен регион в Италия като част от инвестиционен план на стойност 1,5 млрд. долара, който обяви през 2020 г.