Полетът на Singapore Airlines, който се сблъска със силна турбуленция по пътя си от Лондон за Сингапур, е паднал на 54 метра за по-малко от пет секунди.

Това показват предварителните резултати от разследването на случая, съобщава CNBC.

Сингапурското бюро за разследване на безопасността на транспорта заяви, че рязкото намаляване на височината, както и промените в гравитационните сили вероятно са причинили нараняванията на пътниците.

При инцидента на 21 май един човек почина след сърдечен арест на борда, а много от 211-те пътници и 18-те членове на екипажа бяха ранени.

„Бързите промени в гравитационната сила за времето от 4,6 секунди доведоха до спад на височината със 178 фута. Тази последователност от събития вероятно е причинила нараняванията на екипажа и пътниците“, се казва в доклада от сряда.

Промените в гравитационните сили „вероятно са довели до това, че пътниците, които не са били с колани, са се издигнали във въздуха“, се казва в доклада. След това те почти веднага са паднали надолу, тъй като вертикалното ускорение е станало отрицателно, се казва още в доклада.

Информацията се основава на данните от записващото устройство за полетните данни и записващото устройство за гласовите команди в пилотската кабина, според които пилотите са задействали управлението в опит да стабилизират самолета, докато гравитационните сили са се променяли. Сигналите за закопчаване на предпазните колани са били включени по време на инцидента.

След инцидента с полет SQ321 полетът е отклонен към летище Суварнабхуми в Банкок, където е приет от екипи на медицинските служби.

По време на инцидента самолетът се е намирал над Мианмар и „вероятно е летял над зона с развиваща се конвективна активност“, се посочва в доклада. Конвективната активност е свързана с температурни промени във въздуха, които могат да предизвикат течения, водещи до турбуленция.

Според Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ инцидентите, свързани с турбуленция, са най-честият вид произшествия, които се случват в търговските авиокомпании, но тежките наранявания са рядкост.

От Singapore Airlines заявиха, че признават резултатите от разследването и сътрудничат на съответните органи.

„Безопасността и благосъстоянието на нашите пътници и персонал са наши основни приоритети“, допълват още от авиокомпанията. „Ангажирани сме да подкрепим нашите пътници и членове на екипажа, които са били на борда на SQ321 в този ден, както и техните семейства и близки. Това включва покриване на медицински и болнични разходи, както и всякаква допълнителна помощ, от която може да се нуждаят.“

След инцидента Singapore Airlines заяви, че е адаптирала политиката си за предпазните колани към „по-предпазлив подход“ към турбуленцията. Това включва прекратяване на предлагането на топли напитки и ястия, когато са включени знаците за предпазен колан.

Данните за полетите показват също, че след инцидента пътуванията между Лондон и Сингапур са се извършвали на по-различен маршрут, като са избягвали района, в който се е случил инцидентът.