Главните изпълнителни директори на лидерите в областта на изкуствения интелект – Google DeepMind, Microsoft, Anthropic и Mistral са сред елитния списък от бизнесмени и политици, които участват в тайна среща в Мадрид, пише CNBC.

AI отново доминира в дискусиите на годишния форум на Билдербергите, след като миналата година беше включен в дневния ред след стремителния възход, който отбеляза.

Към ръководителите на технологични гиганти, ще се присъединят ръководители на различни компании, включително на Citigroup Джейн Фрейзър, главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла и други.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо, украинският външен министър Дмитрий Кулеба и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също са сред политическите фигури, които ще присъстват за геополитически дискусии, включително за Китай и Русия.

Общо около 130 участници, сред които бивши и настоящи политически лидери ще присъстват на 70-ата частна среща от четвъртък до неделя в столицата на Испания.

Събранието на Билдербергите е събитие, забулено в мистерия, като тайните разговори се провеждат при закрити врати и са подчинени на правилата на Чатъм Хаус, което значи, че самоличността и принадлежността на говорителите не трябва да се разкриват или отразяват в медиите.

Според организаторите закритият характер на събитието има за цел да насърчи „неофициалните дискусии по важни въпроси“.

Тази секретност обаче поражда конспиративни теории, подобни на тези, които се отправят при срещи на високо равнище като Световния икономически форум в Давос, като критиците обвиняват участниците, че оказват прекалено голямо влияние върху обществото.

Какво е на дневен ред през 2024 г.?

Основните теми, които ще бъдат обсъждани на тазгодишната среща, бяха публикувани от организаторите, за да се даде представа кои са най-належащите въпроси в международния дневен ред:

• Развитие на изкуствения интелект

• Безопасност на изкуствения интелект

• Променящите се лица на биологията

• Климат

• Бъдещето на войната

• Геополитически пейзаж

• Икономическите предизвикателства пред Европа

• Икономическите предизвикателства в САЩ

• Политически пейзаж в САЩ

• Украйна и светът

• Близък изток

• Китай

• Русия

Срещата се провежда в момент, когато изкуственият интелект претърпява още по-бърз напредък, а пускането на няколко нови големи езикови модела (LLM) постави въпроси относно последиците за неприкосновеността на личния живот, работната сила и обществото като цяло.

Войните в Близкия изток и Украйна, както и нарастващото напрежение между САЩ и Китай, също доминират в международните дискусии.

Какво е Билдерберг?

Срещата Билдерберг е създадена през 1954 г., за да „насърчава диалога“ между Европа и Северна Америка.

Днес около две трети от участниците са от Европа, а останалите - от Северна Америка, като приблизително една четвърт от тях са от политиката, а останалите от други области, се посочва в изявление на уебсайта на организацията.

И както винаги, дискретността е от ключово значение. Участниците присъстват като частни лица, а не в качеството си на официални и не се оповестява официален подробен дневен ред, нито дискусиите подлежат на публично докладване

„Благодарение на частния характер на срещата участниците не са обвързани с конвенциите на своята длъжност или с предварително договорени позиции. По този начин те могат да отделят време за изслушване, размисъл и събиране на информация. Няма подробен дневен ред, не се предлагат резолюции, не се гласува и не се издават политически декларации", се казва в изявление на организаторите.

Събитието се организира от Фондация „Среща Билдерберг“, която сама по себе си се ръководи от ротационен управителен комитет, и се финансира по различни начини.

За събитието не се събира такса за присъствие, въпреки че участието е само с покани и от участниците се очаква сами да поемат разходите си за пътуване и настаняване.

„Годишните вноски на членовете на управителния комитет покриват годишните разходи на малкия секретариат. Бюджетът се ограничава до разходите за персонал и административните разходи. Разходите за гостоприемство среща са отговорност на Управителния комитет на страната домакин", се казва на уебсайта на организацията.