Американските супермодели Джиджи и Бела Хадид даряват 1 милион долара в подкрепа на усилията за подпомагане на палестинците.

Представител на известните сестри инфлуенсъри заяви, че парите са предназначени за равномерно разпределение между четири хуманитарни организации, които се фокусират върху децата и семействата, засегнати от конфликта в Газа, съобщи BBC.

Красавиците, чийто баща е палестинският имотен магнат Мохамед Ануар Хадид, неколкократно са изразявали гласно подкрепата си за засегнатите цивилни в конфликта.

В публикация в Instagram наскоро Бела заяви, че е „съсипана от загубата на палестинския народ и липсата на съпричастност, идваща от правителствените системи по света“.

Новината за огромното дарение от 1 милион долара дойде непосредствено изявата на Бела на филмовия фестивал в Кан миналия месец, където тя дефилира с рокля, изработена от традиционен арабски плат, свързан с палестинската култура.

В социалните мрежи моделът написа, че това е „красив начин да се представи историята, труда на любовта, устойчивостта и, най-важното, изкуството на историческата палестинска бродерия“.

След нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври сестра й Джиджи написа в Instagram:

„Мислите ми са с всички, засегнати от тази неоправдана трагедия и с всеки ден, в който този конфликт отнема невинни животи - твърде много от които са деца. Изпитвам дълбока съпричастност към палестинската борба и живота под окупация, това е отговорност, която нося ежедневно. Макар да имам надежди и мечти за палестинците, нито една не включва нараняването на евреин.“

Четирите хуманитарни агенции, които получават дарения от сестрите, са „Излекувай Палестина“, „Фонд за подпомагане на палестинските деца“, „Световна централна кухня“ и „Агенция на ООН за подпомагане и работа“.

Организациите подкрепят хуманитарната помощ, включително хранителни и медицински програми, подпомагат разселените семейства и предоставят психологически услуги в условията на продължаващата война между Израел и Хамас.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън призова Хамас да приеме новото израелско предложение за прекратяване на конфликта в Газа, като заяви, че „е време тази война да приключи“.

По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването от началото на конфликта в Газа са загинали над 36 000 души, допълва BBC.