Основната причина за ръста на ипотечното кредитиране е ръстът на доходите. Хората предпочитат и започнаха да искат да живеят в по-широки жилища, на по-добри локации.

Това заяви Екатерина Панайотова, заместник-директор „Банкиране“ на дребно на УниКредит Булбанк и главен изпълнителен директор на УниКредит Кънсюмър Файненсинг. Тя участва в дискусионния панел „Ново поколение банкиране: Трансформация на фона на технологичен напредък и посока към еврозоната“ в престижния финансов форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg, който се провежда днес в София.

Панайотова обясни, че за да се закупи един имот, здравословният размер на сумата представлява сбор от заплатите за 10 години. В София, най-скъпият град в България, само 20% от имотите са над тази сума от заплати, докато в Европа тя възлиза на 7-10 заплати.

От друга страна, ипотечните кредити стават много по-достъпни от гледна точка на процеса, допълни Панайотова.

„Преди, да вземеш ипотечен кредит беше свързано с доста големи главоболия, усилия и т.н. Сега повечето банки залагат на опростени процеси, лесно е за клиентите, едновременно с това те могат да следят целия процес на кредитиране докъде е реализиран.“

Според банкера, четирите основни играчи на пазара в България по отношение на кредитирането, много стриктно спазват изискванията и стъпват върху основните параметри, защото е важно да носят отговорност не само към финансовата система, но и към самите клиенти.

Уникредит отчита тенденция на ръст в алтернативните инструменти за спестяване, каквито са инвестициите например, който е доста по-голям от ръста на депозитите.

Панайотова прогнозира, че лихвите по депозитите ще се покачват малко по-бавно от лихвите по кредитите, чийто връх на повишаване в Европа вече би трябвало да е преодолян.

По темата за присъединяването ни към еврозоната, Панайотова обясни, че банките полагат огромно усилие, за да сме готови да приемем предизвикателствата.

Според нея обаче, огромна роля трябва да имат и обучението и запознаването на обществото с този въпрос, а информационната кампания трябва да започне буквално от сега, а не в последните 6 месеца преди окончателното членство във валутния съюз.

Банковият експерт подчерта, че финтех компаниите са катализаторът, който помага на финансовите институции да се развиват по-бързо.

„По този начин успяваме да трансформираме дигиталното си банкиране и инструментите, с които оперираме. 50% от кредитите при нас се подписват изцяло дигитално, което е огромно облекчение“, обясни Панайотова.

Банкирането е скъпо упражнение, така че са нужни инвестиции и сигурност, допълни в заключение тя.