Португалия опитва да скъса с репутацията на една от най-приветливите за имигранти дестинации в Европа.

Дясното правителство в страната предприе мерки за премахване на още една схема за привличане на чуждестранни работници, пише Fortune.

Властите отмениха механизма за „проява на интерес“ в португалските визови правила, който позволяваше на стотици хиляди мигранти да получат право на пребиваване в страната сравнително лесно.

„Проява на интерес”

По силата на тази клауза гражданите на държави извън ЕС можеха да дойдат в Португалия без трудов договор, преди да могат да кандидатстват за пребиваване, след като направят едногодишни социалноосигурителни плащания.

Това е идеалният начин за пребиваване на дигитални номади, които ще плащат социални осигуровки, докато работят дистанционно в Португалия.

Това беше и популярен вариант за работници в по-нископлатени и по-несигурни сфери, имащи затруднения в намирането на работа преди да пристигнат в страната, съобщава Reuters, позовавайки се на проучване на Migration Observatory.

Поддръжниците на лесния начин на пребиваване твърдят, че той е помогнал за включването на много повече хора в легалната икономика на страната, като им е позволил да допринесат за данъчната система веднага, докато търсят по-постоянни споразумения.

Противниците обвиняват за жилищната криза в Португалия именно притока на чужденци, което се оспорва от левицата.

Около 14% от данъкоплатците в страната са мигранти, които през 2022 г. са допринесли с 1,6 млрд. за португалската икономика. За сравнение, те са получили 257 млн. евро под формата на социалноосигурителни обезщетения.

Португалският премиер Луис Монтенегро тръгна на категоричен поход срещу имиграцията – въпрос, който дава тласък на дясноориентираните партии в цяла Европа.

„Имаме нужда от хора в Португалия, които да ни помогнат да изградим по-справедливо и проспериращо общество“, заяви той. „Но не можем да отидем в другата крайност и да имаме широко отворени врати.“

Правителството ще създаде нови вратички във визите, които ще дадат предимство на определени лица, включително на тези от португалскоговорящи страни, студенти и висококвалифицирани работници.

Португалското издание Publico съобщава, че промените вероятно ще засегнат в най-голяма степен имигрантите от страни като Индия, Непал и Бангладеш.

Промяна в политиката

Откакто дойде на власт през април, Луис Монтенегро ускори вече съгласуваната политическа програма срещу имиграцията в Португалия.

Миналата година страната се отказа от голяма част от програмата за златни визи, която преди позволяваше на чужденците да се заселят, като закупят имот на стойност най-малко 350 000 евро в популярни градове като Порто и Лисабон.

По-късно същата година законодателите обявиха, че през 2024 г. ще премахнат данъчната схема за необичайно пребиваване, която позволяваше на чужденците да пребивават в страната до 10 години, като плащат фиксиран данък върху доходите от 20%. Смята се, че това е предизвикало вълна от молби за пребиваване, преди схемата да бъде закрита.

Надеждата беше, че тези политики ще спрат заможните граждани да изтласкват местните португалци от пазара на имоти, като в доклад на Обсерваторията по миграцията се посочва, че младите работници все по-често работят на две места или изобщо напускат страната в търсене на по-достъпен живот.

Последната политика обаче изглежда е насочена към нискоквалифицираните работници мигранти, които ще се сблъскат с още една пречка за влизане в страната, докато първите данни показват, че цените на жилищата в Лисабон продължават да изпреварват европейските.