Европейските акции отвориха с леко повишение в петък, след като през миналата сесия затвориха на рекордно високи нива.

Stoxx 600 се повиши с 0,1% в началото на търговията, като секторите се търгуваха смесено. Технологичните акции добавиха 0,5%, докато минните компании загубиха 0,3%.

Паневропейският бенчмарк завърши в четвъртък на ниво от 524,75 пункта - малко над предишното си рекордно затваряне на 15 май, по данни на LSEG.

Германската икономика ще нарасне малко по-бавно от очакваното през тази година, докато инфлацията вероятно ще се повиши леко, показаха свежите данни на Бундесбанк в петък, предава CNBC. Най-голямата икономика в Европа сега ще се разшири с 0,3%, което е под предишната оценка от 0,4%.

Той последва решението на Европейската централна банка да намали лихвите за първи път от 2019 г. насам в широко очакван ход, въпреки натрапчивите инфлационни опасения. С него основният лихвен процент на банката в 20-членната еврозона се понижи от рекордните 4% на 3,75%.

Четвъртък беше важен ден и за политиката в региона, тъй като започнаха избори в цяла Европа. Екзитполовете от Нидерландия сочат скромна победа на левите партии в страната - осем места за комбинацията от лейбъристи и зелена левица.

Малко след тях се нарежда антиимигрантската партия (PVV) на Герт Вилдерс, която се очаква да спечели седем места. Това идва като рязък обрат за PVV, която, въпреки че спечели националните избори в страната миналата година, не успя да спечели нито едно място на последните избори за ЕС.

Около 400 милиона души в блока ще гласуват за членове на Европейския парламент през следващите няколко дни. Последните избирателни секции приключват в неделя, а предварителните резултати се очакват по-късно вечерта.

В Азия и Тихия океан акциите бяха разнопосочни в петък, тъй като инвеститорите разглеждаха икономическите данни от Китай и данните за заплатите в Япония.