Индексът S&P 500 се понижи от последния си рекорд в четвъртък, повлечен от спада на технологичните акции.

Две от най-големите акции в индекса се търгуваха с понижение. Nvidia спадна с 1,2% ден след като стана третата американска компания с пазарна стойност над $3 трилиона, а Apple се сви с 0,7%.

Печалбите в други области ограничиха щетите. Акциите на компаниите в потребителския сектор напреднаха, подпомогнати от големите движения на Lululemon Athletica и J.M. Smucker. Групата на комуникационните услуги се повиши, тласкана нагоре от компанията майка на Google - Alphabet.

Като цяло S&P 500 спадна с по-малко от 0,1%, прекъсвайки серията от четири поредни победи. Индустриалният индекс Dow Jones добави 0,2%, или около 79 пункта. Технологичният Nasdaq Composite намаля с 0,1%, след като в сряда отбеляза рекорд.

Широкият американски борсов индекс се колебаеше между малки печалби и загуби сутринта, преди да се понижи в следобедната търговия. След това завърши деня почти без промяна.

За последното денонощие най-яркият победител беше Lululemon, който се покачи с 4,8%, след като производителят на екипировка за йога представи по-добри от очакваните резултати и обяви увеличение на програмата си за обратно изкупуване на акции с $1 млрд. Акциите на J.M. Smucker поскъпнаха с 4,6%, а търговската верига Five Below отчете най-силен спад, като поевтиня с 11%.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ се понижи за шести пореден търговски ден до 4,280% от 4,289% в сряда. Това е най-дългата серия на спадове от април 2023 г. насам.

В Европа Stoxx Europe 600 добави 0,7% след като Европейската централна банка намали лихвите с четвърт пункт, за първи път от пет години.

Цените на петрола се повишиха, като сортът Брент поскъпна с 1,9% до $79,87 за барел.

Според някои анализатори търговците може би не са били склонни да правят големи залози преди месечния доклад за заетостта в петък. Данните могат да дадат нови сведения за силата на икономиката и вероятността Федералният резерв да започне скоро да намалява лихвените проценти. Комитетът за определяне на паричната политика на централната банка ще заседава през следващата седмица.

Акциите продължават възходящ тренд през 2024 г., дори когато инвеститорите намалиха очакванията си за многократно намаляване на лихвените проценти. Тази година S&P 500 се е повишил с 12%, а Nasdaq - с 14%.