През последните месеци Meta започна да обучава тайно своя инструмент за генеративен изкуствен интелект на публикации в Instagram.

Реакцията на потребителите от творческата сфера не закъсня – все повече от тях преминават към по-малко известното приложение за портфолио Cara, за да опазят работата си от изкуствения интелект, пише Fast Company.

Приложението защитава изображенията от използване за обучение на AI и позволява публикуването на съдържание с AI само ако то е ясно обозначено.

Въз основа на броя на новите потребители, които Cara събира през последните няколко дни, изглежда, че има нужда от това. Между 31 май и 2 юни потребителската база се утроява от под 100 000 до над 300 000 профила, изстрелвайки се до върха на магазина за приложения.

Какво е Cara

Cara е приложение за социални мрежи за творци, в което потребителите могат да публикуват снимки на свои произведения на изкуството, мемета или просто текстови разсъждения. Има сходства с големи социални платформи като X и Instagram в няколко аспекта. Потребителите имат достъп до Cara чрез мобилно приложение или браузър. И двата варианта са безплатни за използване.

Самият потребителски интерфейс прилича на ориентирана към изкуството комбинация от X и Instagram. Всъщност някои елементи на потребителския интерфейс изглеждат така, сякаш са взети директно от други сайтове за социални медии.

Това не е най-иновативният подход, но е стратегически: като ново приложение всички бариери пред потенциалното приемане трябва да са ниски.

Публикациите, които могат да се превъртат, се появяват една по една, със снимки или текст отгоре и лента отдолу, която включва функции за коментари, репостове, харесване, отметки и връзки. Има и страница за търсене, изобразена в цветна решетка, която изглежда аналогично на Instagram Explore – с изключение, разбира се, на това, че всяко квадратче е някакво произведение на изкуството.

Отличителни характеристики

Въпреки че голяма част от потребителския интерфейс на Cara изглежда имитира този на съществуващите социални платформи, приложението въвежда няколко свои уникални функции.

Потребителите могат да персонализират началната си емисия, като решат какъв процент от публикациите искат да виждат от хората, които следват, от своята мрежа и от сайта като цяло. Също така е възможно текстовите публикации да бъдат отделени от портфолиото на потребителя, така че професионалните дискусии и мемове да живеят на различни места.

Може би най-забележителното е, че има раздел за работа, наподобяващ LinkedIn, който помага на компаниите да откриват артисти и обратно. Съответните обяви за позиции като дизайнер на игри, VFX художник и аниматор са изброени в раздела и са свързани със съответните компании.

Ще измести ли Cara Instagram за артистите

Cara не въвежда някакви революционни технологични постижения. Това, което предлага, е бутон, с който творците могат да се спасят от все по-адската творческа среда в Instagram, отбелязва Fast Company.

През последните месеци Meta извлича изображения и видеоклипове от Instagram, за да обучава моделите си за изкуствен интелект върху съдържанието на платформата за социални медии.

Потребителите бяха предупредени чрез малък изскачащ прозорец в приложението и е невъзможно да се откажете от обучението на изкуствения интелект, освен ако не сте в ЕС (дори и тогава Meta е направила възможно най-объркващото изключване на функцията). Новината се разпространи миналата седмица, тъй като общият гняв срещу работата на Meta с функцията набира скорост.

Това има сериозни последици за артистите в Instagram, особено за тези, които разчитат на приложението като източник на доходи. Те са изправени пред избора да оставят някоя от публикациите си да бъде използвана за обучение на изкуствен интелект - който вероятно би могъл да пресъздаде творбите им без разрешение в бъдеще или да се откажат от потока от приходи. Някои избират второто.

Как защитава артистите от извличане на данни чрез AI

Cara не обучава никакви модели на изкуствен интелект върху своето съдържание, нито позволява на трети страни да го правят.

Според страницата с често задавани въпроси приложението има за цел да защити потребителите си от извличане на данни с помощта на изкуствен интелект, като автоматично въвежда таг „NoAI“ на всички публикации. Cara все пак предупреждава потребителите, че таговете не са „напълно изчерпателно решение и няма да предотвратят специализирани обучители на AI модели“.

С оглед на това Cara оценява системата за маркиране „NoAI“ като „необходима първа стъпка в изграждането на пространство, което действително е гостоприемно за артистите - такова, което ги уважава като творци“.

През декември Cara стартира друг инструмент, наречен Cara Glaze, за да защити работата на своите художници.

Glaze, разработен от лабораторията SAND към Чикагския университет, затруднява AI моделите да разбират и имитират личния стил на художника. Инструментът работи, като изучава начина, по който ботовете на AI възприемат произведенията на изкуството и след това прави набор от минимални промени, които са невидими за човешкото око, но объркващи за модела. След това ботът има проблеми с „превода“ на стила на изкуството и генерира изкривени възстановки.

В бъдеще Cara планира да внедри и Nightshade - друг софтуер на Чикагския университет, който помага за защита на произведения на изкуството. Той „отравя“ данните за обучение, като добавя невидими пиксели към произведенията на изкуството, които могат да накарат софтуера на AI да разбере погрешно изображението.

Освен създаването на защита срещу извличането на данни, Cara използва и услуга на трета страна за откриване и модериране на всички произведения на изкуството с изкуствен интелект, които са публикувани на сайта. Нечовешки произведения на изкуството са забранени, освен ако не са надлежно обозначени от автора на публикацията.

На гребена на вълната

В началото на миналата седмица Cara имаше само няколко хиляди профила. Но през последните дни потребители на Instagram като аниматора на Disney Аарон Блейз започнаха да публикуват връзки към новите си профили в Cara в своите истории, а някои дори изтриха цялото си старо съдържание и преминаха към новото приложение.

Тенденцията се наложи. Приложението е достигнало 100 000 потребители на 31 май, надхвърлило е границата от 300 000 до 2 юни и се е изкачило на първо място в магазините за приложения, изпреварвайки X, Discord, Reddit, LinkedIn и Messenger.

Но стремителното издигане е съпроводено с много удари. Като начало, Cara все още е в бета версия, което означава, че малкият екип работи по съществуващите проблеми още преди да се появят нови потребители.

Напливът от трафик е накарал приложението да спре многократно, а сървърите са актуализирани седем пъти от миналата седмица.

Освен техническите предизвикателства, с които се сблъсква Cara, приложението тепърва трябва да се бори и за доверието на потребителите. Много от тях се чувстват обезкуражени от новите тактики на Instagram и разочаровани от популярни преди платформи като DeviantArt, който през годините драстично промени алгоритмите си, допълва Fast Company.