Четири индустрии причиняват 2,7 милиона смъртни случаи в европейския регион всяка година, сочат данните от нов доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Според тях, тютюневата индустрия, свръхпреработените храни, изкопаемите горива и алкохола са „изцяло или частично отговорни“ за почти една четвърт от всички смъртни случаи в региона.

„Четири индустрии убиват най-малко 7000 души в нашия регион всеки ден. Същите тези големи търговски субекти блокират регулирането, което би защитило обществото от вредни продукти и маркетинг, и би защитило здравната политика от намесата на индустрията“, обясни д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, цитиран от Euronews.

В доклада подробно се описва как тези индустрии използват маркетингови тактики за увеличаване на печалбите за сметка на общественото здраве, като се отправя широка атака срещу търговските индустрии.

„Индустриите използват наръчник, за да максимизират печалбите си, да увеличат пазарната си сила и да създадат най-добрата среда, в която да продължат да се развиват“, се казва в доклада, като опитите да се контролира отрицателното им въздействие върху здравето се оспорват.

СЗО Европа настоява за по-строги правила за начина, по който се предлагат на пазара вредни за здравето продукти, за предотвратяване на конфликти на интереси и справяне с монополите.

Според данните в доклада тютюнът причинява 1,1 млн. смъртни случаи годишно, а алкохолът - над 420 000.

Изкопаемите горива причиняват повече от половин милион смъртни случаи, докато диетите с високо съдържание на преработено месо, натрий, сладки напитки и мазнини причиняват около 390 000 смъртни случи.

СЗО заяви, че търговските субекти се стремят да влияят върху политиката, представят се като „ключови партньори на правителствата при справянето с вредите за здравето, свързани с техните продукти“ и се опитват да отклонят вниманието.

В доклада като пример се описва как индустрията е използвала PR кампания, за да се противопостави на данъка върху подсладените със захар напитки в Естония.

„Тактиките на индустрията включват експлоатация на уязвими хора чрез целенасочени маркетингови стратегии, подвеждане на потребителите и неверни твърдения за ползите от продуктите или за екологичните им качества“, допълва Клуге.

Белгийският заместник министър-председател и министър на здравеопазването Франк Ванденбрук, който представи доклада, заяви:

„Настоящите ни усилия все още са недостатъчни за регулиране на вредните за здравето практики на търговските субекти и особено на тези на индустриите, които вредят на здравето. Призовавам всички новоизбрани европейски депутати и политици да признаят мащаба на този проблем и далечното въздействие, което практиките оказват върху общественото здраве и всъщност върху нашите демократични процеси.“

В отговор на доклада Ребека Фернандес, научен директор на FoodDrinkEurope, която представлява европейската хранителна и питейна индустрия, и е изрично посочена в раздела за подсладените със захар напитки, заяви, че свързването на „консумацията на преработени храни с тютюневата индустрия и индустрията за изкопаеми горива е безотговорно и възмутително подвеждащо“.

„Всички се нуждаем от храна – и всички се нуждаем от преработени храни“, добави тя, като заяви, че в доклада на СЗО не се посочва, че „няма съгласувано определение“ на свръхпреработените храни.