Всички с изключение на един от 100-те града с най-голямо замърсяване на въздуха в света миналата година са били в Азия, сочи нов доклад, в който се акцентира, че климатичната криза играе ключова роля за лошото качество на въздуха. А това създава множество рискове за здравето на милиарди хора по света.

По-голямата част от тези градове - 83 - са в Индия и всички са превишили референтните нива за качество на въздуха на Световната здравна организация повече от 10 пъти, според доклада на IQAir, който проследява качеството на въздуха в световен мащаб. Проучването разглежда специално фините прахови частици или PM2,5, които са най-малкият замърсител, но и най-опасният. Едва 9% от повече от 7800 града са регистрирали качество на въздуха, което отговаря на стандарта на СЗО, според който средните годишни нива на PM2,5 не трябва да надвишават 5 микрограма на кубичен метър.

„Виждаме, че замърсяването на въздуха оказва влияние във всяка част от живота ни“, казва изпълнителният директор на IQAir Global Франк Хамес пред CNN. „В някои от най-замърсените страни това отнема от три до шест години от живота на хората. А преди това води до много години страдание, което е напълно предотвратимо, ако има по-добро качество на въздуха.“

При вдишване PM2.5 преминава дълбоко в белодробната тъкан, където може да навлезе в кръвния поток. Фините прахови частици идват от източници като изгаряне на изкопаеми горива, прашни бури и горски пожари и са причина за астма, сърдечни и белодробни заболявания, рак и други респираторни проблеми, както и когнитивни увреждания при деца.

Бегусарай, град с население от половин милион души в северния индийски щат Бихар, е най-замърсеният град в света миналата година със средна годишна концентрация на PM2,5 от 118,9 - 23 пъти повече от указанията на СЗО. Следващи в класацията на IQAir от индийските градове са Гувахати, Асам, Делхи, Муланпур, Пенджаб. В цяла Индия 1,3 милиарда души, или 96% от населението, живеят при замърсяване на въздуха седем пъти по-високо от указанията на СЗО, сочат резултатите от доклада.

Централна и Южна Азия са най-зле представилите се региони в световен мащаб. Там се намират и четирите най-замърсени страни миналата година - Бангладеш, Пакистан, Индия и Таджикистан. Южна Азия е от особено значение, като 29 от 30-те най-замърсени града са в Индия, Пакистан или Бангладеш.

Хамес казва, че няма как да се случат значителни подобрение на нивата на замърсяване в региона без „големи промени по отношение на енергийната инфраструктура и селскостопанските практики“.

IQAir установява, че 92,5% от 7812 населени места в 134 страни, региони и територии, които анализира през миналата година, надвишават насоките на СЗО за PM2.5. Само 10 страни и територии показват „здравословно“ качество на въздуха: Финландия, Естония, Пуерто Рико, Австралия, Нова Зеландия, Бермудите, Гренада, Исландия, Мавриций и Френска Полинезия.

Милиони хора умират всяка година от здравословни проблеми, свързани със замърсяване на въздуха, като това, дължащо се на изкопаеми горива, убива 5,1 милиона души всяка година, според проучване, публикувано от BMJ през ноември. Междувременно СЗО казва, че 6,7 милиона души умират годишно от комбинираните ефекти от замърсяването на въздуха в околната среда и домакинствата.

Климатичната криза, причинена от човека чрез изгарянето на изкопаеми горива, играе „ключова“ роля за нивата на замърсяване на въздуха, се казва в доклада на IQAir, тъй като тя променя моделите на времето, което се отразява на разпръскването на замърсителите. Промяната на климата само ще влоши ситуацията със замърсяването, тъй като екстремните горещини стават по-тежки и чести, се казва в доклада.

Климатичната криза също така води до по-тежки горски пожари в много региони и по-дълги и по-интензивни поленови сезони, като и двата фактора изострят здравните проблеми, свързани със замърсяването на въздуха.

„Имаме силно припокриване на това, което причинява нашата климатична криза, и това, което причинява замърсяването на въздуха“, категоричен е Хамес. „Всичко, което можем да направим, за да намалим замърсяването на въздуха, ще бъде изключително въздействащо в дългосрочен план и за подобряване на емисиите на климатични газове и обратното.“

Регионални класации

Северна Америка беше тежко засегната от горските пожари, които бушуваха в Канада от май до октомври миналата година. През май средната месечна стойност на замърсяването на въздуха в Алберта е била девет пъти по-висока от същия месец на 2022 г. По този начин Канада за първи път изпреварва Съединените щати в регионалната класация за замърсяване.

Горски пожари засегнаха и градове в САЩ като Минеаполис и Детройт, където средните годишни стойности на замърсяването са се повишили с 30% до 50% в сравнение с предходната година. Най-замърсеният голям град в САЩ през 2023 г. е Кълъмбъс, Охайо - за втора поредна година. В същото време големи градове като Портланд, Сиатъл и Лос Анджелис претърпяват значителни спадове в средните годишни нива на замърсяване.

В Азия обаче нивата на замърсяване се възстановяват. Китай е обърнал петгодишна тенденция на намаляване на нивата на замърсяване. Китайските градове доминираха в глобалните класации за най-лошо качество на въздуха в света, но редица политики за чист въздух през последното десетилетие промениха нещата към по-добро. В резултат на това проучване от миналата година установява, че продължителността на живота на средния китайски гражданин сега е с 2,2 години по-дълъг.

Миналата година обаче гъстият смог се завръща в Пекин, където е отчетено 14% увеличение на средната годишна концентрация на PM2,5, според доклада на IQAir. Най-замърсеният град в Китай, Хотан, заема 14 място в класацията.

В Югоизточна Азия само във Филипините се наблюдава спад в годишните нива на замърсяване в сравнение с предходната година, докато Индонезия е с най-голям ръст на замърсяването - 20% увеличение в сравнение с 2022 г.

Какво се случва в Африка?

Докладът също така подчертава един тревожен факт - липсата на станции за мониторинг в страните от Африка, Южна Америка и Близкия изток, което води до недостиг на данни за качеството на въздуха в тези региони.

Въпреки че в Африка се наблюдава подобрение в броя на страните, включени в тазгодишния доклад, в сравнение с предходни години, континентът до голяма степен остава най-слабо представеният. Според IQAir само 24 от 54 африкански държави са разполагали с достатъчно данни от своите станции за мониторинг.

Седем африкански държави са сред новите, включени в класацията за 2023 г., включително Буркина Фасо, петата най-замърсена страна в света, и Руанда, на 15-то място.

Няколко държави, които се класираха високо в списъка на най-замърсените миналата година, не са включени през 2023 г. поради липса на налични данни. В това число Чад, която беше най-замърсената страна през 2022 г.

„Все още има изключително много скрито замърсяване на въздуха на планетата“, предупреждава Хамес.