Акрополът – емблематичната забележителност на Гърция, остава затворен за туристи през най-горещата част на деня днес.

Столицата на страната е обхваната от нова гореща вълна, което предизвика властите да вземат мерки.

Популярният туристически обект, привличащ посетители от цял свят, затваря врати между 12 и 17 ч. местно време, съобщи говорител на Ефорията за антични ценности на град Атина пред CNN, като се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса по Целзий.

Построен на стръмен, скалист хълм, обектът, включен в списъка на ЮНЕСКО, е особено изложен на горещините, като опашките от туристи, чакащи да влязат и излязат от атракцията, са слабо защитени от слънцето.

Затварянето на Акропола вече е ежегодна тенденция, тъй като Гърция, заедно с много други европейски страни продължава да изпитва непосилни летни горещини.

През юли миналата година обектът също беше затворен между 12 и 17 ч., за да се предпазят работниците и посетителите, тъй като температурите се покачиха значително. Полицията и службите за спешна помощ също се включиха, за да окажат помощ на туристите, изпаднали в затруднение поради горещината.

По данни на Националната метеорологична служба на Гърция настоящата гореща вълна в региона ще продължи до четвъртък, като е обявено оранжево предупреждение за горещини - второто по сериозност.

Високите температури предизвикват опасения, че в някои части на Европа предстои още едно много горещо лято, което ще увеличи риска от опустошителен сезон на горските пожари и ще застраши здравето на хората.

Горещините са една от най-смъртоносните природни опасности, като по време на рекордната лятна гореща вълна в Европа през 2022 г. са загинали над 61 000 души.

Комбинацията от предизвикано от човека изменение на климата и появата на естественото климатично явление Ел Ниньо, което има ефект на глобално затопляне, спомогна за повишаване на температурите миналото лято до рекордни нива в някои части на Европа - най-бързо затоплящия се континент на планетата, допълва CNN.

Но дори и Ел Ниньо да отшуми, учените са категорични, че дългосрочната тенденция на глобално затопляне означава, че горещите вълни ще стават все по-чести и по-тежки.