Федералният резерв на САЩ обяви продължаването на паричната си политика, като за годината се очаква само едно понижение на лихвените проценти. Решение, което има значителни последици за криптопазара. Този ход идва в момент, когато пазарните участници очакваха поне няколко намаления на лихвите, създавайки атмосфера на несигурност и спекулации около водещите дигитални активи.

Според плановете и очакванията на Фед единственото намаление на лихвения процент ще бъде с четвърт пункт до края на годината, което е промяна от първоначалните три понижения, очаквани през март. Тази новина оказа незабавно въздействие върху Bitcoin, тъй като инвеститорите коригират стратегиите си въз основа на паричните политики. Това оказва пряко влияние върху пазарната ликвидност и цената на капитала.

Към 9:30 българско време цената на Bitcoin застава на $67,451, което е увеличение с 0,2% за последните 24 часа. Могат да се видят преките ефекти от обявяването на леко охладената инфлация и изказването на Фед няколко часа по-късно. За последното денонощие BTC достигна дъно от $67 028 и таван от $69 977. Tази засилена волатилност доведе до ликвидиране на над $200 млн.

Разглеждайки тенденциите в цената на Bitcoin в по-широк период от време, криптовалутата отбеляза забележителни печалби и загуби. През последните 30 дни стойността ѝ се е повишила с 9,5%, добавяйки $5 852,04. През последните три месеца обаче Bitcoin се е понижил с 1,34%, като тези колебания подчертават присъщата на пазара волатилност..

Ethereum, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, понастоящем се търгува на цена от $3 490. За разлика от Bitcoin, тя отбеляза лек спад от 0,68% през последните 24 часа. През този период цената на ETH варираше от $3478 до $3652.

Bitcoin, който често се смята за сравнително сигурен актив или хедж срещу инфлацията, реагира чувствително на промените в политиката на Фед. Една рестриктивна парична политика, каквато се води в момента, има тенденция да укрепва щатския долар. Това може да окаже натиск за понижаване на цената на водещият дигитален актив. От друга страна, намаляването на лихвения процент може потенциално да намали стойността на долара и съответно да направи BTC по-привлекателен за инвеститорите.