През май вносът на газ от Русия в Европа изпреварва доставките от САЩ за първи път от почти две години, въпреки усилията на континента да се откъсне от руските горива след пълномащабната инвазия в Украйна.

Този обрат подчертава трудността за намаляване на зависимостта на Европа от руския газ, тъй като няколко източноевропейски държави все още разчитат на вноса от своята съседка.

"Поразително е да се види, че пазарният дял на руския газ и втечнения природен газ се увеличава в Европа след всичко, през което преминахме, и всички усилия, положени за отделяне и намаляване на риска при енергийните доставки", казва пред Financial Times Том Марцец-Мансер, ръководител на отдела за газови анализи в консултантската компания ICIS.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Москва намали доставките си на газ по тръбопроводи за Европа и континентът увеличи вноса на втечнен природен газ, който се доставя със специализирани кораби, като основен доставчик е САЩ.

През септември 2022 г. САЩ изпреварват Русия като доставчик на газ за Европа и от 2023 г. насам осигуряват около една пета от поръчките.

Но през миналия месец доставките на газ и LNG по руски тръбопроводи са съставлявали 15% от общите запаси за ЕС, Обединеното кралство, Швейцария, Сърбия, Босна и Херцеговина и Северна Македония, според данни на ICIS.

Втечненият природен газ от САЩ се равнява на 14% от доставките, което е най-ниското му ниво от август 2022 г. насам.

Обратът идва на фона на общото нарастване на европейския внос на руски втечнен природен газ, въпреки че няколко държави от ЕС настояват за налагане на санкции срещу това.

В средата на 2022 г. Русия спря да изпраща газ по тръбопроводите, които я свързват със Северозападна Европа, но продължава да осигурява доставки по газопроводи през Украйна и Турция.

Потоците през май са повлияни от прекъсването на дейността на голямо съоръжение за износ на LNG в САЩ, докато Русия изпраща повече газ през Турция. Търсенето в Европа също остава сравнително слабо, като нивата на съхранение са близо до рекордно високи за този период на годината.

"Обръщането на посоката вероятно няма да продължи дълго", смята Марцек-Мансер от ICIS, тъй като през лятото Русия ще може да доставя втечнен природен газ за Азия по Северния морски път. Това вероятно ще намали количеството за Европа, докато производството на LNG в САЩ се е увеличи oтново, посочва той.

Споразумението за транзит между Украйна и Русия също приключва тази година, което излага на риск потоците по маршрута. Европейската комисия подкрепя усилията за изготвяне на инвестиционен план за разширяване на капацитета на тръбопроводите в Южния газов коридор между ЕС и Азербайджан.

Високопоставен служител на ЕС казва пред FT, че доставките по този маршрут понастоящем не са достатъчни, за да заменят 14-те милиарда кубически метра руски газ, които преминават през Украйна всяка година.

На този фон комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон отбеляза в изявление, че по време на пътуването си до Япония този месец е изразила загриженост относно пренасочването на втечнен природен газ от Европа за задоволяване на търсенето в Азия.

Тя каза, че Токио и Брюксел са създали система, за да наблюдават недостига на LNG, и са се съгласили, че трябва да предприемат мерки за пестене на енергия.

"ЕС е готов да буферира всякакви негативни събития, свързани с търсенето или предлагането на световните пазари на газ", добави Симсон. "Нашите газови хранилища остават на рекордно високи нива и нашето търсене се стабилизира на рекордно ниски нива, като е намаляло с 20% в сравнение с 2021 г."