Най-голямото пренасищане на мед от четири години насам се е натрупало в китайските складове, след като скокът на цените и слабото потребителско търсене накараха производителите в най-голямата азиатска икономика да се откажат от инвестициите в най-важния промишлен метал в света.

Запасите от мед в складовете на Шанхайската борса за фючърси са нараснали до най-високото си ниво от 2020 г. насам - около 330 000 тона този месец, по данни на Bloomberg. Последният път, когато е достигнато такова ниво, е през 2015 г.

Джан Дзиефу, старши анализатор в Zhengxin Futures, казва пред Financial Times, че излишъкът от метал "просто не може да бъде консумиран", добавяйки, че производителите на проводници и кабели са подложени на "огромен натиск" заради спада в сектора на недвижимите имоти в Китай.

Медта е използвана в електрическите кабели, водопроводните инсталации и домакинските уреди, когато строителството на сгради приключи.

Натрупването на запаси от мед подчертава крехкото състояние на индустриалния сектор на страната, който ограничи търсенето, когато червеният метал се покачи до рекордно високи стойности над 11 000 долара за тон миналия месец заради спекулативната търговска лудост, водена от САЩ.

Запасите в складовете, свързани с най-големите световни борси за метали, се използват от търговците и анализаторите като ключов индикатор за силата на пазара, тъй като се запълват, когато има свръхпредлагане, и се изчерпват, когато свръхтърсене е високо.

През четирите седмици след достигането на рекордния връх медта поевтиня с 13% до $9600 за тон, което се дължи на слабото търсене в Китай.

Запасите от мед обикновено се натрупват през първите няколко месеца на годината и започват да се изчерпват през пролетта след празника на Китайската лунна нова година, когато фабриките отново увеличават производството си. Тази година обаче нарастването на медния капацитет продължи по-дълго от обичайното.

За разлика от ситуацията в Китай, търговците предупреждават, че световните запаси от метала все още са на опасно ниски нива. Според тях това създава риск от нестабилни ценови скокове.

В края на миналата година затварянето на гигантска мина в Панама и намаляването на прогнозите за производството на мед от най-големите минни компании в света накара анализаторите да очакват недостиг на метала.

Мениджърите на фондове се възползваха от това по-рано тази година и заложиха на покачващи се цени на медта, но физическият недостиг не се реализира, посочва FT.

Все пак някои анализатори твърдят, че стойността на медта би могла да се повиши през втората половина на годината в резултат на отложеното търсене.

Другите метали имат други проблеми

Цените на златото са изправени пред липсата на нови фундаментални или технически фактори за по-нататъшно възходящо движение. Празникът в САЩ на 19-ти юни “Джунтиинт” вероятно допринесе за разредената ликвидност около щатския долар, поддържайки метала в относителен застой. Тази тънка търговска среда обаче крие и риск от волатилни ценови движения.

Във вторник цените на златото обърнаха ранния си спад, предизвикан от скромното понижение на доходността на щатските съкровищни облигации. Възстановяването беше допълнително подкрепено от разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ, които съживиха очакванията за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв през септември, отслабвайки щатския долар и повишавайки стойността на златото.

Въпреки че цените пълзят нагоре, движението е доста слабо, тъй като пазарът се надява на по-категорични новини. По-непосредственото внимание обаче е насочено към предстоящите данни за безработицата в САЩ в четвъртък и експресните индекси на мениджърите по покупките в петък. In the last 24 hours, the spot gold price reached $2,329.26, reflecting a 0.78% increase.

През последните 24 часа златото се покачи с 0,78% до $2,329, спот среброто се повиши с 1,15% до $29,55, платината поскъпна с 0,77% до $983,09 а паладият - с 1,7% до 902,20 долара.