„Надпреварата за ръководните постове в Европейския съюз е всичко, за което говорят европейските граждани от Лисабон до Никозия (не се подсмихвайте там, отзад)“.

Така започва хумористичният седмичен анализ на Politico в типичния ироничен стил на изданието.

А информационния повод този път е неформалната срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, на която те не успяха да постигнат споразумение за ръководните постове в организацията.

Това беше лоша новина за онези, които искаха сделката да бъде опакована с панделка, за да се съсредоточат върху мачовете от Европейското.

Провалът обаче беше добра новина за журналистите, които имаха нужда от теми за вдъхновение, както и за Шарл Мишел, председателя на Европейския съвет, който получи поне още една седмица, „за да гледа как се гърчи неговият враг“, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, пише в безмилостно ироничен стил Politico.

Изданието засяга и темата със слогана за предстоящото шестмесечно председателство на Съвета на ЕС от Унгария: „Да направим Европа отново велика“, звучащ точно като този от предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. „Да направим Америка отново велика“.

Сега изборът за нов стопанин на Белия дом ще се реши точно по средата на унгарското европредседателство. „Между другото, този път лозунгът на кампанията на Тръмп е просто звукът, който той повръща в кошче за боклук, след като е изял твърде много чийзбургери“, допълва Politico.

Изданието сравнява унгарския слоган с този на белгийското европредседателство – „Защитавай, укрепвай, подготвяй се“, „което е една степен над „Живей, обичай, смей се“ по скалата на баналността“, продължава Politico и отбелязва, че повечето лозунги на Съвета са ужасни. През 2022 г. французите избраха „Възстановяване, сила и принадлежност“, което със сигурност може да бъде мото на енергийна напитка.

Изданието публикува снимка, на която премиерите на Италия и Великобритания Джорджа Мелони и Риши Сунак оживено обсъждат нещо от неговия мобилен телефон.

Politico пише към снимката: „Това е имението в Калифорния, в което се премествам на 5 юли. Трябва да го посетиш.“, визирайки милионерския имот на Сунак в САЩ.

Хумористичният обзор продължава със снимка на френския президент Макрон, заедно с малко момченце. Тексът към нея гласи: "Бъдете честни! Смятате ли, че свикването на предсрочни избори беше лоша идея?"