В последните години стремежът на хората към перфектна кожа става все по-голям. Според някои проучвания представителите на Gen Z харчaт повече за грижа за кожата от предишните две поколения. Само през миналата година тези разходи са се увеличили с 20%, пише CNN.

На този фон дерматолозите са по-достъпни от всякога – не без помощта на технологиите. По време на ограниченията заради Covid-19 около 90% от специалистите в САЩ са практикували т.нар. теледерматология. Преди пандемията те са били 14%.

Възходът на тази тенденция вече надхвърля изпращането на снимки от страна на пациента и видеоразговори с дерматолога. В оценката на състоянието на пациентите участват и инструментите с изкуствен интелект. Така все повече специалисти могат да изписват терапия, а козметичните компании да подобряват своите продукти за лечение.

Дерматологичната клиника Klira например приканва пациентите си да попълват онлайн въпросници, свързани със състоянието на кожата - от големината на порите до времето на излагане на слънце. Информацията се анализира и въз основа на снимки – със и без грим. В рамките на 24 часа Klira връща отговор, в е определен типа кожа на пациента, начинът ѝ на остаряване и други детайли. Специалистите предписват терапия със срок на доставка до 7 дни. Пациентите могат да задават въпроси и да следят напредъка си онлайн срещу абонамент за услугите на стойност 82 долара.

Д-р Саймън Уриан, дермотолог на звезди като Ким Кардашиян и Меган Фокс, създава услуга, основана на изкуствен интелект. Неговите пациенти също попълват въпросник и пращат свои снимки за анализ, но отговор им изпраща не истинският лекар, а негов AI аватар.

Големият плюс на този метод е цената. Технологиите правят достъпа по-лесен и така дори пациенти без милиони в сметката си могат да си позволят консултация с известни специалисти. Но когато става дума за по-тежки състояния, лекарят не може да бъде заместен от изкуствения интелект, нито прегледът – от снимка.

„Има много ситуации, при които личният преглед е от съществено значение. Особено ако заболяването е по-сериозно и се налагат и изследвания на кръв или биопсия“, казва Ифеома Еикеме, директор и основател на Adonia Medical Clinic в Лондон.

Но дори и състоянието на пациента да не е тежко, някои предпочитат истинския контакт пред дигиталния. Ако все пак решите да опитате втория тип лечение, задължително си направете подробно проучване. Потърсете повече информация за специалиста, ако е възможно, и мнения от други пациенти. Проверете и как всяка платформа би защитила данните, които ѝ предоставяте. И не забравяйте, че за по-тежките заболявания срещата с лекаря е задължителна.