Главният изпълнителен директор на най-голямата борсова група в Европа апелира към бизнес лидерите да запазят спокойствие преди предстоящите предсрочни избори във Франция, коментирайки, че нито крайнодясната партия, нито новият ляв алианс ще могат да въведат в действие политическите си обещания.

Въпреки това Стефан Буджна, ръководител на базираната в Париж Euronext, казва пред Financial Times, че плановете както на партията Национално обединение (RN) на Марин льо Пен - която според социологическите проучвания ще спечели вота на първия тур - така и на левия Нов народен фронт (NFP) са "тревога за бъдещето на френската икономика".

Но той добавя: "Предлагам на всички да запазят спокойствие и да изчакат до 7 или 8 юли, за да анализират резултатите.

"Трудно ми е да си представя, че ако една от тези две сили влезе в длъжност, ще може да изпълни всичко, което обещава, поради комбинацията от профсъюзи, натиск от ЕС и властта на президента, която би смекчила влиянието им.”

Коментарите му идват в момент, когато инвеститорите се притесняват от потенциалното въздействие на RN или NFP, тъй като и двете обещават скъсване с про-бизнес политиките на президента Еманюел Макрон.

На този фон Френският борсов индекс CAC 40 спадна с около 5%, докато разликата между френските и германските референтни разходи по заеми - пазарен барометър за политически рискове - се покачи след изявлението на Макрон по-рано този месец.

Изпълнителните директори в страната се опитват да привлекат RN, която все още не е публикувала официална икономическа програма, но заяви, че иска да намали данъка върху добавената стойност на енергията и да понижи пенсионната възраст. И двете стъпки биха засилили и без това големия публичен дълг на Франция.

Междувременно лявата NFP представи радикална програма, която включва повишаване на данъците върху богатството и наследството, както и таксите за хората с най-високи доходи. Алиансът включва крайнолявата партия La France Insoumise (LFI), лявоцентристките социалисти, зелените и комунистите.

Буджна, който ръководи Euronext от 2015 г., посочва, че ключовият въпрос е "колко време ще им отнеме да отслабят амбициите си". Едно е "да предлагаш неща, които звучат и миришат крайно, за да получиш гласове, друго е да управляваш държава и да се сблъскаш с реалността."

Главният изпълнителен директор, чиято компания управлява листвания в градове, сред които Париж, Амстердам и Лисабон, добавя, че всеки от двата резултата "определено е компромисен, в сравнение със сегашния президент Макрон, защото той е един от най-проевропейските, про-бизнес лидери, които Франция някога е имала".

RN все още не е направила количествена оценка на политиките си, но лидерът на партията Жордан Бардела, заяви в четвъртък, че незабавните мерки за намаляване на ДДС върху горивата и електроенергията от 20 на 5,5% ще струват 12 млрд. евро.

Предложенията на двете партии за отмяна на пенсионната реформа на Макрон и намаляване на възрастта за пенсиониране от 64 на 62 години за повечето граждани ще струват 13 млрд. евро, въз основа на очакваните икономии от реформата на Макрон.