Компанията Webtoon Entertainment, която се описва като най-голямата платформа за уеб комикси в света, определи пазарната си стойност на 2,67 млрд. долара преди листването си в САЩ.

Акциите започват да се търгуват на фондовата борса Nasdaq днес на цена от 21 долара за брой - горната граница на пазарния им диапазон, съобщава BBC.

Базираната в Лос Анджелис компания е собственост на южнокорейския технологичен гигант Naver, който е подкрепен от нарастващата онлайн популярност на корейските и японските комикси.

Webtoon твърди, че има 170 млн. активни потребители месечно в повече от 150 страни по света.

Компанията възнамерява да продаде 15 млн. акции и да набере 315 млн. долара при първичното публично предлагане (IPO).

Най-големият фонд мениджър в света BlackRock е изразил интерес да закупи до 50 млн. долара от акциите, допълва BBC.

Webtoon Entertainment притежава и японското приложение за уеб комикси и манга Line Manga, платформата за уеб романи Wattpad и корейското приложение за уеб комикси Naver Webtoon. Тя предлага хиляди заглавия, обхващащи различни жанрове, включително екшън, романтика, хорър и научна фантастика.

Индустрията на уеб комиксите, която се фокусира върху онлайн комикси, оптимизирани за четене на мобилни устройства, се появява за първи път в Южна Корея преди две десетилетия.

Популярността им се разраства в световен мащаб, превръщайки ги в основен южнокорейски културен феномен наред с к-попа и корейските драми.

Производството на уебкомикси е евтино - един художник може да създаде такъв с помощта само на таблет, което прави популярните комикси много печеливши.

Индустрията на уебкомиксите е спечелила 4,7 млрд. долара през 2021 г., а до 2030 г. се очаква да нарасне до 60,1 млрд. долара.