"Всеки преживява неуспехи. Хората, които успяват, знаят, че ще губят отново и отново, и са се научили как да се справят с това."

Думите на тенис легендата Роджър Федерер, произнесени пред студентската аудитория на колежа "Дартмут" от Бръшляновата лига по-рано този месец, превърнаха цялата му реч във вайръл събитие в социалните мрежи.

Видеозаписът, публикуван в YouTube канала на учебното заведение, до момента е събрал над 1,7 милиона гледания, с лавина от коментари и реакции, пише CNBC.

42-годишният Роджър Федерер, спечелил 20 титли от Големия шлем на сингъл по време на богатата си кариера, подчерта, че не само природният му талант на корта го е довел дотук. Успехите и високите резултати в кариерата му се дължат и на това, че като като спортист постоянно е развивал психическата си устойчивост.

"Когато играеш, за да вземеш точка, тя трябва да е най-важното нещо на света за теб", обяснява Федерер.

"Но когато това вече е факт, остава зад теб, в миналото. Тази мисловна нагласа е решаваща, защото тя те освобождава да се отдадеш изцяло на следващата цел за още една точка и на следващата след нея с интензивност, яснота и фокус."

"Истината е, че каквато и игра да играете в живота си, понякога ще губите. Но ако провалът генерира само негативната ви енергия, това е пропиляна енергия ", допълва великият тенисист.

Той дава пример със собствената си кариера, в която се оказва, че е губил по-често, отколкото се очаква.

"В 1526-те мача на сингъл, които съм изиграл в кариерата си, съм спечелил почти 80%", казва той. "Какъв процент точки мислите, че съм спечелил в тези мачове? Само 54%. Когато губиш средно всяка втора точка, се научаваш да не се спираш на всеки удар".

Най-важният урок от речта на Федерер е в това, че човек трябва да изгради умението си за къса памет, особено когато става въпрос за неуспехи – толкова малки, колкото дребен спор с партньора, или толкова големи, колкото загубата на работа, допълват експертите.

Колкото повече се фиксирате върху трудните моменти, толкова повече насърчавате самокритиката и песимистичния вътрешен монолог, който ви пречи да продължите напред, обяснява Джуди Хо, невропсихолог и професор в университета Пепърдайн.

"Понякога си мислим, че негативното говорене за себе си помага да бъдем мотивирани. Самобичуваме се наум, мислейки: "О, това ще ме мотивира". Но всъщност в крайна сметка просто превращаме негативните си мисли в действителни резултати", допълва тя.

Да се откажете от болезнени или разочароващи чувства не значи непременно да потиснете емоциите си. Позволете им да преминат през вас, пише преподавателят от Колежа по мениджмънт в Йейл Ема Сепеля.

"Оставете емоциите да ви заляват като вълна, която идва, държи ви под вода за малко, но накрая отминава, за да можете да изплувате и да поемете глътка свеж въздух. Обърнете внимание, че пълното изживяване на емоцията не означава пълното ѝ изразяване по време на нейния пик. Смисълът тук е, че преживявайки емоцията си, вие я обработвате и усвоявате. Ще общувате по-добре, след като сте предприели тези стъпки".

Федерер повторя същия съвет, казвайки, че преди да оставите неприятната ситуация зад гърба си, трябва да отделите необходимото време, за да я разпознаете и преработите.

"Приемате я, поплачете си, ако е необходимо, и след това излезте пред всички с усмивка. Продължавайте напред, бъдете непреклонни, адаптирайте се и се развивайте, работете по-усилено и по-разумно.", допълва великият тенисист.