Домът е там, където…?

Домът е там, където създаваме. Tам, където обичаме. Където сме спокойни, отпускаме се и забравяме за времето.

А може ли един кемпер да бъде дом? Разбира се!

Поне така разсъждава пред CNN Кейси Барбър – автор, художник, творчески стратег и редактор на платформата Good Food Stories.

За първи път тя опитва от живота в кемпер през 2012 г.

В продължение на три седмици със съпруга ѝ карат оборудван фургон Ford Econoline през Северна Америка, пътувайки от северната част на Ню Джърси до Лос Анджелис, като през ноември 2019 г. изминават пътя по протежение на Route 66.

"Беше смел ход, но знаех, че това е най-икономичният и ефективен начин да видим колкото се може повече. Надеждата ми беше, че като наемем кемпер, ще спестим пари от храна навън и хотелски стаи, а също така ще се чувстваме потопени в пътуването и дълбоко свързани с всеки град, който посещаваме", разказва Кейси.

В първата им нощ на паркинга на Walmart в Блумингтън, Илинойс, тя се чувства доста изнервена. Докато лежи и не може да заспи в спалния чувал, е обсебена от мисли дали ще се справят с това приключение. Но след това бързо влиза в рутината.

Сутрешните им душове са в обществени паркинги за превозни средства с място за отдих. После приготвят закуска на къмпинг печката в задната част на фургона и тръгват на път към 8:30-9:00 ч.

След ден, в който изминават над 200 км и разглеждат исторически обекти, музеи и кичозни крайпътни атракции по знаменития Route 66, се стремят да пристигнат на нощната си дестинация до 16:30 ч., тъй като залезът през ноември идва рано.

"В края на ноември, когато оставихме микробуса близо до международното летище в Лос Анджелис, се чувствах така, сякаш се сбогувах с нов, но скъп приятел в последния ден на летния лагер", признава Кейси.

Ежедневието им изглежда така: разходка из забележителностите на града, вечеря далеч от фургона, нощувка в спалните чували и на следващия ден всичко започва отначало.

Две трети от пътуването прекарават в спане в кемпера, а другата една трета в исторически места за настаняване по маршрута, като Boots Court в Картаген, Мисури, El Rancho в Галъп, Ню Мексико.

"Не казвам, че трябва да прекарате седмици в епично пътуване, за да изпитате радостта от пътуването с кемпер. И със сигурност не казвам, че трябва да продадете цялото си имущество и да се превърнете в постоянен жител на фургона – аз съм благодарна да се върна у дома при котките си. Но дори няколко дни живот в кемпер може да ви даде съвсем нова перспектива за вас и света около вас", съветва Кейси.

Когато сте в кемпер, всичко, от което се нуждаете, е на една ръка разстояние. Това е предизвикателството да поберете живота си на около 75 квадратни метра и да откриете сами креативни начини за удобство.

Сутрешното кафе? То е точно до вас. Облеклото ви за деня? Просто посегнете зад гърба си.

Ако трябва да смените обувките си с туристически, да си вземете дъждобран, да вземете един бърз снакс или да презаредите с 20-минутна дрямка, не е нужно да ходите далеч. И не е нужно да преопаковате багажа си, за да напуснете хотела всяка сутрин.

"След първата нощ приех сигурността и убежището на кемпера, знаейки, че всичко, което имаме, е около нас. Беше всичко, от което се нуждаем, с изключение на баня, което ме води до следващия променящ живота аспект на кемпера", разказва Кейси.

Животът в кемпер ви кара да бъдете смели и да излезете навън, да общувате с другите и да се свържете със света.

Винаги сте в околната среда, а не разделени от хотелски коридори и фоайета. Откривате креативни места за нощувка, с нетърпение разговаряте с барманите по време на нощната вечеря в местен ресторант или просто задавате въпроси на непознати за пътуването ви.

Приключението с кемпер подтиква към размяна на мнения и позволява да изживеете моменти, които вероятно пропускате с обикновена кола под наем.

Готови ли сте да опитате пътуването с кемпер?

Много от тях вече се предлагат напълно оборудвани с мини кухни и легла, така че е почти толкова лесно, колкото да резервирате Airbnb. Някои дори разполагат с тоалетни и душове, така че не е задължително това да е проблем.

Ако нямате търпение за нов тип преживяване, ще го откриете зад подвижната врата на кемпера. Както гласи поговорката: "Не е важна дестинацията, а пътуването", но с кемпер ще оцените и двете едновременно.