Като туристи със сигурност се е случвало да погледнете към някоя къща в очарователните европейски градчета и да си кажете: "Колко прекрасно би било да живея тук!".

Но за действителните обитатели, реалността съвсем не е толкова романтична. Оказва се, че снимките в социалните мрежи могат тотално да променят обичайното ежедневие, пише CNN.

Алис Джонстън е дългогодишна жителка на Нотинг Хил – лондонски квартал, известен с боядисаните в пастелни цветове къщи и с това, че е декор на едноименната филмова класика с Джулия Робъртс и Хю Грант.

Алис, която по професия е журналист, изпитва смесени чувства към съдържанието за любимия ѝ квартал в Instagram. Тя живее на Портобело Роуд, една от най-известните улици и е била свидетел на всякакви безумия с цел преследване на перфектната снимка.

Веднъж с неин приятел разхождали френския му булдог, когато турист ги попитал дали могат да "заемат" кучето за бърза снимка. Те се съгласили, а след това той позирал с четириногото пред една от яркосините врати на къщи в квартала. За благодарност, дори им дал 5 паунда.

Личен живот, публични места

В гореописаната история всички си прекарват добре.

Но животът в това, което някои възприемат като филмова площадка, има и по-тъмна страна.

"Френски тийнейджъри ме събудиха в 6 ч. сутринта на Великден, защото си правеха снимки навън", разказва Алис. И споделя още: "Веднъж се преобличах, след като току що се бях изкъпала и осъзнах, че един възрастен мъж снимаше прозорците ми с iPad." Въпреки че по това време щорите били затворени, разбираемо, тя останала разтревожена от преживяването.

Алис допълва, че съседната на нейния дом бледорозова къщасе е превърнала в толкова популярна за снимки, че собствениците са се отказали да държат хората настрана. Вместо това поставили кутия за дарения, в която молят туристите да предоставят средства за благотворителност в замяна на това, че са се снимали там.

Когато частните домове – и хората, които живеят в тях, се превърнат в туристически атракции, може да се стигне до сериозни последици.

В по-селските райони хората могат да поставят огради или други бариери за достъп, но когато тези частни домове се намират на обществени улици в някои от най-оживените градове в света, какво може да направи един собственик? Различните общности прилагат различни подходи.

В Хонконг група от пет свързани жилищни сгради, наречена "Сградата на чудовището", се превърна в атракция за селфита, след като беше показана в няколко холивудски филма, включително "Трансформърс: "Ера на изтребление".

Мегасградата се намира в Quarry Bay, сравнително тих квартал в източната част на Хонконг, който повечето туристи подминават.

Жителите на работническата общност не могат да блокират сградата поради факта, че на приземните етажи има обществени предприятия. Затова някои от тях са взели нещата в свои ръце, като са поставили табели с молба към посетителите да се отнасят с уважение.

Табелата на английски и китайски език, издигната от жителите, гласи: "Това е частен имот! На нарушителите са строго забранени всякакви дейности (включително, но не само снимане, събирания, използване на дронове и викове и т.н.). Не поемаме отговорност за имуществени щети и/или телесни повреди, причинени от инциденти".

Въпреки това, повечето посетители пренебрегват знаците или ги смятат за ненужни предупреждения, а бърз преглед в Instagram показва много скорошни снимки, направени там.

Когато домът ви е късче история

Бабата на Чък Хендерсън, Дела, била любителка на архитектурата – дотолкова, че успяла да се настани в къща в Калифорния, построена от световноизвестния архитект Франк Лойд Райт.

Домът на Клинтън Уокър в Кармел бей Мор, наричан "Къщата на скалите", бил завършен през 1951 г. и преминал в ръцете на Хендерсън и неговите роднини, когато Уокър починал.

Към нея обаче целогодишно се стичат почитатели от цял свят, за да видят с очите си шедьовъра на Райт.

"Поставихме камери за сигурност, след като преди около 6-7 години имахме вандалски прояви", казва Хендерсън.

"Има хора, които минават точно покрай знака "частна собственост, влизането забранено, сякаш не го виждат. Някои дори са танцували под навеса ни. Други се скитат нагоре-надолу и стига да не правят нищо нередно, не викаме полиция".

Път към компромиса

Алис от Лондон се опитва да бъде благосклонна към пътешествениците, които идват в родния ѝ град, като си спомня как е обичала да снима исторически квартали в Париж и Лисабон.

Наскоро тя открива снимки, на които като тийнейджърка се забавлява на карнавала в Нотинг Хил, години преди да се премести в столицата.

"Обичам да пътувам, така че трябва да проявя разбиране, когато хората идват до мястото, където живея и се чувствам късметлийка, че тук е достатъчно готино."

Хендерсън и неговите роднини приемат компромиси, за да позволят на любителите на дизайна да разгледат дома им, като същевременно запазят личното си пространство.

От време на време те отдават къщата под наем за фотосесии, като например за кампанията на марката очила Oliver Peoples.

Освен това, веднъж в годината отварят дома си за посетители в полза на местното дружество за културно наследство. През 2021 г. са дошли 657 души, които са си купили билети и са разгледали имота.

"За нас е огромно удоволствие, че можем да споделим къщата и да видим толкова много хора, които са щастливи и развълнувани от нея", казва Хендерсън.

Въпреки това, някой от семейството вероятно е променил мнението си относно живота в толкова престижна резиденция. Хендерсън и роднините му я продават през 2023 г.