В небосклона на младите тенис звезди тази седмица изгря ново име.

Ема Наваро прикова вниманието не само на спортните мениджъри, но и на световния елит, следящ отблизо тениса, след като се наложи като играч, който не бива да бъде подценяван на корта.

23-годишната състезателка достигна четвъртфинал на Уимбълдън, след като победи действащата шампионка от Откритото първенство на САЩ Коко Гоф в директен сблъсък 6-4 6-3 и по този начин продължи най-доброто си представяне на турнири от Големия шлем.

"Нямам много за казване, просто съм благодарна, че съм тук, на Централния корт, на турнир с толкова история и традиции, на който са играли толкова легенди преди мен", заяви Наваро в интервюто след победата над Гоф.

"Това е истинска чест. Нямам търпение да играя отново."

Формата, която демонстрира Наваро на тазгодишния "Уимбълдън" е естествено продължение на впечатляващия сезон за младата състезателка, пише CNN. По-рано тази година тя достигна до третия кръг на Откритото първенство на Австралия, след което продължи до четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция.

По данни на WTA през 2024 г. е спечелила 33 мача, което е два пъти повече, отколкото миналата година, а 1 074 546 долара от 1 847 241 долара награден фонд в кариерата ѝ са спечелени само през 2024 г.

Ема Наваро спечели първата си титла на WTA на турнира Hobart International през януари и се изкачи от 149-о място в света в началото на миналия сезон до настоящата си позиция на световна 17.

"Имам определен начин на мислене, който ми помогна да не гледам на ден като днешния като на нещо по-различно от всеки друг мач", заяви тя пред WTA, обяснявайки възхода си след достигането до четвъртфиналите.

Мога да гледам на отделните мачове такива, каквито са, без да ги превръщам в нещо повече.

Въпреки че издигането ѝ в ранглистата се случва с шеметна скорост, може би не трябва да е чак толкова голяма изненада.

Наваро се радва на успешна колежанска кариера във Вирджиния, като още в първи курс става шампионка на NCAA за 2021 г. - резултат, който я класира за основната схема на US Open, където губи в първия кръг.

През 2022 г. решава да се концентрира изцяло върху професионалния тенис, като завършва колежанската си кариера с рекорд от 51-3 в мачовете на сингъл.

В личния ѝ живот има една любопитна подробност – тя е дъщеря на милиардер.

Баща ѝ Бен Наваро е основател и главен изпълнителен директор на Sherman Financial Group, а състоянието му се оценява от Forbes на 1,5 млрд. долара.

Той е и един от най-щедрите инвестироти в тениса.

През 2022 г. плаща близо 300 млн. долара, за да купи Cincinnati Open – подгряващото годишно събитие за US Open.

В интервю за Tennis Channel по-рано този сезон Ема отдава техниката за спокойното си поведение на корта и начин на мислене на баща си.

"Той вероятно е най-умният човек, когото познавам и през годините е вложил много знания и мъдрост към мен и моите братя и сестри. Научил ме е на много неща за гледната точка, която искам да възприемам, особено на корта.", признава младата тенисистка.

Въпреки че е милиардерска наследница, Наваро изглежда решена да създаде собствена кариера и има шанс да направи точно това на Уимбълдън. На 9 юли тя ще се изправи срещу италианката Жасмин Паолини за място на полуфиналите.