Грандиозният провал на стартъпа за кръвни тестове Theranos хвърли сянка върху новите технологии в тази област.

Учени, медици и лекари останаха разочаровани след като стана ясно, че основното устройство на компанията, претендираща, че може да извършва сложни анализи само с няколко капки кръв на пациентите, е фалшиво.

Нещо повече – измамата доведе до ефективна присъда и 11 години лишаване от свобода на основателката на Theranos Елизабет Холмс.

Сега обаче, се появява нова надежда, пише Fast Company.

Becton, Dickinson and Co. (BD), гигант със световен престиж в диагностиката и медицинските доставки, чийто 125-годишен опит включва разработването на домашни тестове за COVID-19 в разгара на пандемията, претендира за следващо поколение кръвни тестове.

Те могат да се извършват при базови условия, например в аптеки, само с убождане на пръста. Компанията разполага с регулаторните разрешения на FDA и първоначалните партньорства с аптеки, за да докаже, че това не е само вдигане на излишна врява по темата.

В края на 2023 г. BD получи разрешенията си от FDA за две устройства, които са част от новата система за вземане на капилярна кръв BD MiniDraw.

Те, както подсказва името им, събират кръв на капилярно ниво, а не чрез по-големи традиционни флакони, които вземат венозна кръв, и имат възможност за провеждане на редица химични и молекулярни тестове само с 6 до 18 капки, обяснява Дейв Хайки, вицепрезидент и президент на сегмента за науки на BD.

Макар че тази технология сама по себе си е забележителна заради своето удобство, по-широките ѝ предимства са в достъпа до критичната медицинска информация, която се намира във вените на пациентите.

Например, тя може да позволи на фармацевт да извършва редовно вземане на кръв на място, вместо да се налага човекът да посещава специално обучена медицинска сестра или професионален лаборант в болница.

"Този метод е прост и удобен, практически безболезнен. Но това, което е забележително, е фактът, че човекът може да се намира на децентрализирано място, не непременно в клиника или лаборатория, и са необходими едва няколко капки кръв за тестовете.", твърдят от компанията.

Засега устройствата MiniDraw могат да извършват обичайни и сравнително прости тестове, които използват "събиране на малък обем кръв за липидни панели, селективни химични тестове, тестове за хемоглобин и хематокрит".

"Даваме приоритет на тези изследвания, защото, разбира се, те са най-често поръчваните.", обясняват създателите. Допълнителен капацитет за тестване може да се появи, когато технологията бъде доразвита от BD и нейните партньори.

Например по-сложни молекулярни тестове, които разчитат на техники за антикоагулация (за които едно от двете устройства MiniDraw, одобрени от FDA, е специално създадено), теоретично биха могли да помогнат при провеждане на неинвазивни скрининги за заболявания като рак, въпреки че понастоящем те не са в процес на разработване и няма определен график за такива етапи.

Но по-широката визия на BD както в САЩ, така и отвъд местния пазар, е свързана с това какво може да означава иновативното устройство за общественото здраве.

В Америка, например, пандемията и едновременният възход на телездравеопазването промениха динамиката на диагностиката.

Пациентите може да не искат да се придвижват до амбулаторно заведение или лаборатория, или да чакат дни или седмици, за да получат основни актуализации на данните за кръвната химия, които са от решаващо значение както при хронични заболявания, така и за непосредствени медицински заплахи.

Една разходка до местния фармацевт, обучен с помощта на просто видео, може да се окаже ценно предложение.

"До 70% от клиничните решения се основават на информация, получена от резултатите от лабораторните изследвания. Дори днес имаме хора, които нямат достъп до тези услуги, на стойност над 2 млрд. долара годишно."

Свързването с други специалисти по диагностика, които могат да доразвият и внедрят технологията MiniDraw, също е от решаващо значение за такава екосистема.

BD има партньорство с базираната в Остин, Тексас, Babson Diagnostics за първоначалните си усилия по MiniDraw. В рамките му, собствените технологии за кръвна диагностика на Babson ще бъдат използвани за подготовка на пробите, а компаниите планират да пуснат услугите в аптеките по-късно тази година.

В световен мащаб технологията предоставя допълнителни възможности. В страните със слабо развита здравна инфраструктура възможността да се направи кръвен тест за скрининг на HPV в уединението на собствения дом, вместо хората да се сблъскват с обществени табута, може да се окаже огромна промяна.

"Когато погледнем тенденцията на очакванията на пациентите, когато имаме телездравеопазване и домашни тестове за COVID-19, и диагностични тестове вкъщи – виждаме, че вземането на кръв става нещо по-различно. Пациентите ще продължат да искат да имат по-добър опит, повече достъп и възможност да ги правят дори в домовете си", допълват създателите на иновативните тестове.