Ако погледнете към хоризонта на Дубай, вероятно ще се възхитите на работата на Яхия Джан.

Той е президент и директор по дизайна на архитектурната и инженерна компания NORR, която стои зад някои от най-известните забележителности на града, включително хотелите Atlantis и Shangri-La.

norrgroup.com

Сега той работи върху едно от най-амбициозните си творения.

Ciel Dubai Marina, наричан разговорно Ciel Tower, трябва да бъде завършен до края на 2024 г. Хотелът ще разполага с повече от 1000 стаи и апартаменти, разположени на 82 етажа, а височината от 365 метра го прави най-високият в света, пише CNN.

Страстен проект

За проекта Ян е натоварен със задачата да проектира небостъргача върху триъгълен парцел в Дубай Марина с площ от едва 2500 кв. м - малко за толкова висока сграда.

„Това е имот, който е много сгъстен“, казва той пред CNN през 2021 г. „Той е като сграда, с която бихте се сблъскали в Манхатън или Лондон. Ограниченията бяха огромни и въпреки това трябваше да го направим“.

Стъклената площадка за наблюдение ще предлага 360-градусова гледка към града, както и към крайбрежието и емблематични забележителности като изкуствения остров Палм Джумейра, според предприемача The First Group. Посетителите ще могат да се наслаждават на гледките и от басейна на покрива и ресторантите.

Освен че привлича сетивата, проектът е и енергийно ефективен, тъй като използва с 25% по-малко енергия за климатизация, отколкото е типично за подобни сгради.

„Този проект не е само архитектурен. Става дума за архитектура и инженерство, които се обединяват“, допълва архитектът. „Ето защо толкова много го обичам. Това е моята страст – сближаване на наука и изкуство.“

По време на строителството Ян е изключително ангажиран. „Когато проектираш толкова сложен проект като Ciel, никога не можеш да се отпуснеш, не можеш да кажеш, че всичко е приключило. Това е един непрекъснат процес.“

Удължен престой

Когато Ян пристига за първи път в Дубай през 1996 г., той не е предполага, че ще остави такова наследство, проектирайки някои от най-емблематичните офис сгради, жилищни кули и молове в града.

Той израства в Карачи, Пакистан, и се премества в САЩ на 18-годишна възраст със стипендия. След като изучава строително инженерство в Принстън, получава магистърска степен по архитектура.

След това работи в САЩ в продължение на девет години и няма намерение да заминава, докато не получава предложение за работа като старши дизайнер в офисния и хотелски комплекс Emirates Towers.

Сега, на 61-годишна възраст, казва, че никога не е планирал да остане в ОАЕ за толкова дълго време – 28 години в Дубай. „Увлякох се от вълнението тук“, казва той.

Що се отнася до кулата Ciel, Ян се надява, че тя ще бъде възприемана като вечна, подобно на Емпайър Стейт Билдинг или Крайслер Билдинг в Ню Йорк.

„Причината, поради която ми харесва фактът, че се нарича Ciel (небе от френски), е, че вярвам, че в нашия живот небето е границата, и това със сигурност е така в моя. Имах възможност да се развивам, да правя неща, които не съм мислил. Така че това беше невероятно.“, допълва архитектът.