За трета поредна година Виена беше обявена за най-приятен за живеене град в света измежду 173, включени в годишния Глобален индекс на The Economist.

Австрийската столица се задържа на челното място и изглежда непоклатима, като през 2024 г. заема първото място за девети път от последните 11 доклада, отбелязва Euronews.

Голяма част от тазгодишния Tоп 10 остава непроменен в сравнение с 2023 г.

Една от забележимите промени е доминацията на западноевропейските градове, които заемат първите три места и имат общо четири в горната част на таблицата.

Как се определя класацията

Пригодността за живот е субективно понятие и Глобалният индекс на The Economist не е безпогрешен. Въпреки това оценките се определят от набор от критерии.

Общата класация на всеки град се изготвя чрез осредняване на оценките от 100 точки в пет категории: стабилност, култура и околна среда, образование, здравеопазване и инфраструктура. В тях са включени 30 точки с данни и анализи, които помагат за формирането на резултата във всяка категория.

Например в категорията „стабилност“ се отчитат заплахата от тероризъм, случаите на граждански безредици и равнището на престъпността.

В областта на здравеопазването и образованието се разглеждат качеството и наличието на услуги.

В категорията „Инфраструктура“ се оценяват общественият транспорт, пътищата, транспортните връзки, жилищата и комуналните услуги.

Средният резултат тази година се е повишил до 76,1 от 100, благодарение на регистрираните подобрения в области като образованието и здравеопазването. Стабилността обаче е единствената забележителна категория, в която оценките рязко са се понижили.

Освен протестите в Европа заради проблемите в имиграцията и селското стопанство, и гражданските вълнения и войните в други части на света, продължаващата криза с разходите за живот продължава да притиска населението.

Инфлацията е посочена като основна причина за жилищната криза в няколко от градовете в класацията, включително в Австралия и Канада, където наличността на жилища под наем е ниска, а разходите за закупуване на имоти се качват.

Източна Европа догонва Запада

В класацията на The Economist Западна Европа остава най-приятният за живеене регион в света, заемайки челни позиции в четири от пет категории.

Тази година в списъка са включени впечатляващите 30 западноевропейски града, които събират 92 от 100 точки.

Въпреки това общият резултат на региона се е понижил в сравнение с миналата година поради нарастващата нестабилност в страни като Германия и Ирландия, които бяха разтърсени от разрушителни протести, се отбелязва в проучването.

Най-голямото подобрение сред всички региони е отбелязано в Източна Европа въз основа на оценките за висше образование и здравеопазване.

Сред най-големите победители в класацията е Будапеща, която получава оценка от 92 точки и се изкачва със седем места до 32-ро. Белград и Букурещ (и двата с резултат от 74,5 точки) се изкачват съответно с шест и пет места и заемат общо 94-то място.

Що се отнася до градовете, които отбелязват най-голям спад, осем града в Западна Европа се сриват надолу в класацията. Дъблин отбелязва най-рязък спад, като падна със седем места до 39-та позиция.

Градовете в Германия отбелязват най-сериозни спадове, като Мюнхен се срива с шест места до 27-о, заедно с Хамбург, който пада с пет. Щутгарт, Берлин и Дюселдорф, както и Брюксел и Барселона, падат още по-надолу в таблицата.

Най-голям спад регистрира Тел Авив, който се срияа с 20 места от 92-ро на 112-то, поради по-ниските резултати в областта на стабилността, дължащи се на въздействието на войната в Газа, както и заради сривове в категориите култура и околна среда и инфраструктура.

Ето и как изглежда пълният списък Топ 10

9. Окланд, Нова Зеландия

Окланд регистрира второто най-добро подобрение през 2023 г., като прескача 25 места и достига Топ 10. Успява да задържи позицията си и през 2024 г. с постоянно високи резултати във всичките пет категории и перфектни 100 точки за образованието.

9. Осака, Япония

Осака е единственият японски град и единственият азиатски, представен в Топ 10. Той получава най-ниската оценка за култура и околна среда сред 10-те най-високо класирани града - 86,8 точки, но перфектните 100 точки в категориите стабилност, здравеопазване и образование.

7. Ванкувър, Канада

Докато Торонто изпада от Топ 10 тази година, Ванкувър се задържа на върха, макар че пада с две места. Както и при други позиции в Канада, а също и в Австралия, жилищата са значителен фактор за тазгодишния спад.

7. Сидни, Австралия

Докато европейските партньори от Топ 10 бележат възход в класацията през 2024 г., Сидни, заедно с Мелбърн, се смъква с 3 места тази година до 7-а позиция поради недостиг на налични жилища.

5. Женева, Швейцария

Поддържането на стандартите дава добър резултат на швейцарския град Женева, който се издига от 7-мо място заедно с Калгари през 2023 г. до 5-то място с канадския град тази година. Наравно с единствения друг швейцарски град в Топ 10 - Цюрих, Женева е с малко по-ниски оценки за културното си предлагане.

5. Калгари, Канада

Противно на тенденцията, с която се сблъскват другите канадски градове в Топ 10, Калгари подобрява класирането през 2024 г., като се изкачва с две места и възстановява част от загубените позиции от заемането на трето място през 2022 г. Това е само един от четирите града в Топ 10, който получава 100 точки за стабилност.

4. Мелбърн, Австралия

През 2024 г. Мелбърн отбелязва по-малък спад от Сидни, като пада само с едно място, но въпреки това е засегнат от проблеми, свързани с разходите за жилища и тяхната наличност. Здравеопазването и образованието обаче са оценени високо, като получават съответно 100 точки.

3. Цюрих, Швейцария

Най-големият град в Швейцария се изкачва от шесто място през 2023 г. на трето през 2024 г., подкрепен от отлични резултати в здравеопазването и образованието. Цюрих, заедно с останалите споменати градове в топ 3, неизменно присъства в класациите на най-добрите места за работа и живот, но също така е един от най-скъпите градове в света за живеене.

2. Копенхаген, Дания

Изглежда, че датчаните са напълно щастливи да бъдат на второ място, като за трета поредна година остават след Виена.

Освен това Дания е на постоянно второ място по щастие в света след Финландия, така че има какво да се каже за това да живееш в столицата на страна, толкова доволна от начина си на живот. Копенхаген запазва отлични резултати в стабилността, образованието и инфраструктурата.

1. Виена, Австрия

Тази година Виена получи оценки от 100 точки в четири от петте категории, но както и в миналогодишния доклад, градът е оценен по-слабо в категорията „Култура и околна среда“ с резултат 93,5 точки поради липсата на големи спортни събития. Все пак пълните оценки в повечето категории са достатъчни, за да изместят от първото място близкия съперник Копенхаген.