Виена винаги е сред фаворитите в класациите за най-добри градове за живеене както в Европа, така и в света.

Австрийската столица за пореден път беше обявена за най-приятния за живеене град в годишния списък на Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU, сестринска организация на The Economist, класира 173 града по света по редица важни фактори, сред които здравеопазване, култура и околна среда, стабилност, инфраструктура и образование.

Виена оглави списъка за трета поредна година, като получи отлични оценки в четири от петте категории, допълва CNN.

Ето кои са градовете в Топ 10 на Глобалния индекс на пригодността за живот за 2024 г:

1. Виена, Австрия

2. Копенхаген, Дания

3. Цюрих, Швейцария

4. Мелбърн, Австралия

5. Калгари, Канада

5. Женева, Швейцария

7. Сидни, Австралия

7. Ванкувър, Канада

9. Осака, Япония

9. Окланд, Нова Зеландия

Отличници

Веднага след австрийската столица датската Копенхаген запази второто място, а швейцарският Цюрих се изкачва от шесто на трето място в списъка.

Австралийският Мелбърн пада от трето на четвърто място, а канадският Калгари е на пето място с Женева.

Канадският Ванкувър и австралийският Сидни си делят седмото място, а японският Осака и новозеландският Окланд допълват Топ 10 на общото девето.

Макар че Западна Европа се представя добре, като 30 града получават среден резултат 92 от 100 точки, в региона се наблюдава общ спад в оценките за стабилност, което се дължи на "нарастващите случаи на деструктивни протести" и престъпност.

На 23-то място Хонолулу, Хаваи, е най-високопоставеният американски град в списъка, докато Атланта, Джорджия, се изкачва с четири места до номер 29. Лос Анджелис е по-надолу на 58-мо място, а Ню Йорк е под номер 70.

Жилищна криза

Северна Америка постига най-висок среден резултат в областта на образованието.

Въпреки това оценките за инфраструктурата са по-ниски от предходната година в Канада поради "острата жилищна криза", която засегна няколко региона.

"Ситуацията е особено тревожна в Австралия и Канада, където наличността на имоти под наем е на рекордно ниско ниво, а цените продължават да растат въпреки повишаването на лихвените проценти", се казва в доклада.

Ванкувър отстъпва назад, като остава в Топ 10, а Торонто (девето място в списъка през 2023 г.) изпада на 12-то място.

Столицата на Обединеното кралство Лондон е на 45-а позиция в класацията.

В Азия Хонконг отбелязва най-голямо подобрение на резултатите от миналата година, като се изкачва от 61-во на 50-то място благодарение подобряването на оценките за стабилност и здравеопазване.

Градовете в ОАЕ отбелязват едни от най-големите увеличения на точките тази година, като Абу Даби и Дубай се изкачват в списъка, а Рияд, Джеда и Ал Хобар в Саудитска Арабия също са със значителни подобрения.

Тел Авив отбеляза един от най-големите спадове с 20 места до 112-то поради войната между Израел и Хамас.

Стабилността отслабва

"За миналата година благосъстоянието на населението в световен мащаб се повишава незначително, но рисковете за стабилността остават", казва Барсали Бхатачария, заместник-директор по промишлеността в EIU. "Все още високата инфлация, придружена от високи лихвени проценти и други икономически пречки, доведе до още една година на чести протести в целия свят."

В долната част на класацията няма особена промяна – Дамаск, Сирия, все още се нарежда на първо място за най-непривлекателни за живеене градове в света, а либийският Триполи, алжирският Алжир и нигерийският Лагос са малко над него.

В проучването се отбелязва, че нито един от четирите града на дъното не е отбелязал подобрение в общата си оценка от 2023 г.

"Откакто проведохме нашето проучване, по света имаше повече случаи на граждански вълнения и демонстрации, като например протестите в кампусите в САЩ, което предполага продължаващо напрежение върху пригодността за живот и едва ли ще намалее в близко бъдеще", допълват още авторите на класацията.