Акциите на IBM поскъпнаха с 5% в сряда, след като компанията отчете резултатите си за второто тримесечие, които надминаха прогнозите на анализаторите, съобщи CNBC. Ето какви са те:

  • Печалба на акция: 2,43 щатски долара при очаквани 2,20 щатски долара, според LSEG

  • Приходи: 15,77 млрд. щатски долара при очаквани 15,62 млрд. щатски долара според LSEG

Приходите са нараснали с 1,9% спрямо 15,48 млрд. долара преди година, се казва в изявление на IBM. Нетните приходи в размер на 1,83 млрд. долара, или 1,96 долара на акция, са се увеличили спрямо 1,58 млрд. долара, или 1,72 долара на акция, година по-рано.

Технологичният гигант за хардуер, софтуер и консултантски услуги очаква през 2024 г. свободният паричен поток да надхвърли 12 млрд. долара. През април ръководството очакваше той да е около тази сума.

Бизнес портфейлът на компанията за генеративен изкуствен интелект вече надхвърля 2 млрд. долара, заяви главният изпълнителен директор Арвинд Кришна. През април сумата е била над 1 млрд. долара.

„Оставаме уверени в положителната макроперспектива за технологичните разходи“, съобщи Кришна по време на конферентен разговор с анализатори.

Но допълни, че компанията признава продължаващото въздействие на по-високите лихвени проценти и инфлацията.

„Геополитическата несигурност продължи по-дълго, отколкото повечето хора очакваха, и това натежава в перспективите за това какво може да се случи, и по-специално войната в Европа, както и войната в Близкия изток“, допълни изпълнителният директор.

IBM съобщи, че софтуерният ѝ бизнес е донесъл приходи в размер на 6,74 млрд. долара, което е със 7% повече от консенсуса на StreetAccount за 6,49 млрд. долара.

Консултантското звено е допринесло с приходи от 5,18 млрд. долара. Това е спад от 0,9% и е под консенсуса на StreetAccount за 5,23 млрд. долара.

Инфраструктурният сегмент реализира приходи в размер на 3,65 млрд. долара, което е с 0,8% повече от консенсуса за 3,51 млрд. долара.

През тримесечието IBM обяви намерението си да придобие HashiCorp в сделка на стойност 6,4 млрд. долара.

Технологичният гигант заяви още, че Palo Alto Networksсе е съгласила да закупи облачния софтуер QRadar на IBM и да мигрира клиентите си към продукта Cortex Xsiam.

Освен това IBM обяви плановете си за инфраструктура на център за данни в Монреал.

Независимо от движението след края на работния ден в сряда, акциите на компанията са нараснали с 14% от началото на годината, което е в съответствие с индекса S&P 500.