Samsung Electronics отчете почти шесткратно увеличение на нетната печалба за второто тримесечие, като бизнесът с полупроводници генерира повече от половината от общата оперативна печалба.

Най-големият производител на чипове за памет и смартфони в света прогнозира, че търсенето на високотехнологични процесори с изкуствен интелект, особено за сървъри за данни и услуги за изчисления в облак, ще остане силно до втората половина на 2024 г.

Нетната печалба се е покачила до 9,841 трилиона вона ($7,11 млрд.), от 1,724 трилиона вона година по-рано - скок от 46% спрямо предходното тримесечие. Това надминава консенсусната оценка на FactSet за 8,228 трилиона вона.

Приходите за тримесечието нарастват с 23% до 74,068 трлн. вона, а оперативната печалба скача почти 16 пъти до 10,444 трлн. вона, което до голяма степен съответства на предварителните оценки на компанията.

Бизнесът на Samsung, свързан с производството на чипове, отчете оперативна печалба от 6,450 трилиона вона за периода, което се равнява на около 62% от общите оперативни приходи за тримесечието.

Активното търсене на високоскоростна памет и полупроводникови устройства стимулира силния ръст на приходите през второто тримесечие, заяви Samsung.

Компанията добави, че през второто тримесечие е инвестирала 8,05 трлн. вона в научноизследователска и развойна дейност, като е повишила цялостния си производствен капацитет за HBM, като същевременно се стреми да продава по-усъвършенствания процесор HBM3E.

Samsung се стреми да настигне по-малкия си корейски конкурент SK Hynix, който започна масово производство на усъвършенстваните чипове през март, за да доставя на Nvidia.

Акциите на SK Hynix, които се разглеждат като бенефициер от бума на изкуствения интелект, са се повишили с около 34% тази година, в сравнение с ръста на Samsung от 4%.

Въпреки това AI манията дава на Samsung попътен вятър в сегмента на смартфоните и домакинските уреди. Доставките на мобилни телефони и битова електроника са се увеличили през юнското тримесечие след пускането на устройства с AI функции на по-рано тази година.

Samsung запазва титлата си на водещ доставчик на мобилни телефони с 0,7% ръст на доставките до 53,9 млн. броя, изпреварвайки продажбите на Apple от 45,2 млн. за тримесечието, според данни на компанията за пазарни проучвания International Data Corp.